ZA LAKŠE VOĐENJE ISTRAGA

Ambasada SAD u BiH donirala vrijednu opremu SIPA-i: Imamo lošu vijest za kriminalce!

Ova oprema se sastoji od forenzičkog softvera, računarskih radnih stanica, terenskih laptop računara, automatizovanih uređaja za zaplenu podataka i snimanja...

Sa današnjeg uručenja. AMBASADA SAD

A. Č.

10.11.2022

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH danas je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) uručila vrijednu donaciju kojom će biti lakše voditi sajber istrage s bilo kojeg mjesta u BiH.

- Danas je regionalni službenik za sigurnost Ambasade SAD-a Nicholas Pietrowicz uručio 186.000 dolara kompjuterskog softvera i opreme Državnoj agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA). 

Direktor SIPA-e Darko Ćulum primio je donaciju u sjedištu SIPA-e. Ova donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država poboljšat će kapacitete SIPA-ine jedinice za digitalnu forenziku i Jedinice za borbu protiv terorizma za brzo izdvajanje i analizu podataka sa elektronskih uređaja, mobilnih uređaja i računara bilo gdje u BiH. 

Ova oprema se sastoji od forenzičkog softvera, računarskih radnih stanica, terenskih laptop računara, automatizovanih uređaja za zapljenu podataka i snimanja, alata za prikupljanje dokaza i drugih instrumenata. Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz svoj program pomoći u borbi protiv terorizma, obezbjeđuje obuku za službenike SIPA-e o najboljim praksama u digitalnim forenzičkim pregledima i specijalizovanim cyber istragama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.