TUZLA

Dodijeljeni mandati zastupnicima u Skupštini TK: Sjednici prisustvovali i preletači

Uvjerenja o dodjeli mandata za 35 novoizabranih poslanika je uručio Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine

A. Bešić

10.11.2022

Konstituirajuća sjednica Skupštine TK - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Danas je održana konstituirajuća sjednica desetog saziva Skupštine Tuzlanskog kantona.

Uvjerenja o dodjeli mandata za 35 novoizabranih poslanika je uručio Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Na sjednici su prisustvali i preletači Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji su prelaskom iz PDA u SDA omogućili većinu Stranci demokratske akcije i Demokratske fronte.

Rok od mjesec za imenovanje delegata u Domu naroda FBiH

Arnautović je istakao da slijedi zajednička aktivnost Centralne izborne komisije BiH i Skupštine Tuzlanskog kantona koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine iz Skupštine Tuzlanskog kantona bira se deset delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući pet iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, tri iz reda srpskog naroda i jednog iz reda ostalih. 

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. decembra 2022. godine.

Poželio im sreću

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH je u svom obraćanju podsjetio poslanike da su izabrani zvaničnici dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u "Službenom glasniku BiH", izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH. Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

Uz izražavanje vjerovanja da će novoizabrani poslanici u četvorogodišnjem mandatu opravdati povjerenje koje su dobili od birača, Arnautović im je poželio puno sreće u tome i čestitao im na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.