GODIŠNJICE

Sjećanje na jedan od najtužnijih ratnih dana u Hercegovini

U operaciji Jesen 94 stradala 82 borca Armije RBiH

Piše: M. Sm.

11.11.2022

Položeno cvijeće pred šehidsko turbe. M. Smajkić

Posjetom šehidskom turbetu i mezarju, polaganjem cvijeća i učenjem Jas'ina danas je u u Blagaju kod Mostara otpočelo obilježavanje 28.godišnjice operacije "Jesen 94".

Ovoj godišnjici su, uz članove porodica poginulih boraca, prisustvovali brojni bivši pripadnici 4.korpusa Armije R BiH iz Mostara, Stoca, Jablanice, Čapljine, ali i Konjica i Prozora, kao i veliki broj građana.

Plan bio oslobađanje platoa Podveležja

U operaciji "Jesen '94" čiji je plan bio potpuno oslobađanje platoa Podveležja i brda iznad Blagaja, gdje su neprijateljske snage bile ukopane, a s ciljem rasterećenja Mostara od svakodnevnog granatiranja učestvovalo je više od 2.600 boraca Armije R BiH.

Nažalost, kako je podsjetio Arif Fazlić, predsjednik Skupštine saveza RVI HNK, u toj operaciji su stradala 82 borca Armije R BiH, među kojima pet komandanata bataljona i 20 komandira vodova i odjeljenja.


Održan prigodan program

-Ovo je sjećanje na jedan od najtužnijih ratnih dana u Hercegovini i svi mi koji smo u boračkim organizacijama ne smijemo dozvoliti da ovaj datum padne u zaborav. Ne smijemo zaboraviti svoje najbolje sinove koji su dali svoje živote i koji su ih ugradili u temelje naše države da bismo mi danas mogli slobodno živjeti. Žalosti nas činjenica da i 28 godina poslije tragamo za šestoricom naših saboraca.Tuga je to i teško je njihovim porodicama-rekao nam je Fazlić.

Nakon Blagaja obilježavanje ovog datuma nastavljeno je na lokalitetu Velina gomila, gdje je na spomen-obilježje na kojem su uklesana imena 82 stradala heroja, položeno cvijeće i održan prigodan program.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.