AVAZ SAZNAJE

Jasan stav nizozemske Vlade: Ako druge članice EU glasaju da se BiH dodijeli kandidatski status mi ćemo to podržati

U Bosni i Hercegovini možda sada kada su izbori završeni ima više prostora za novi zamah i napredak, navodi se u dokumentu

Konačnu odluku bi početkom decembra trebalo donijeti Vijeće EU. Ilustracija

Piše: H. Javor Ibrahimbegović

11.11.2022

Evropska komisija je 12. oktobra dala preporuku da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata u Evropskoj uniji.

Konačnu odluku bi početkom decembra trebalo donijeti Vijeće EU. Diplomatski razgovori se već uveliko vode, a portal "Avaza" je u posjedu dokumenta u kojem se navodi stav Vlade Nizozemske po pitanju dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH.

Prenosimo ga u cijelosti.


Dokument nizozemske Vlade. Avaz

- S obzirom na trenutni ograničeni napredak u značajnom dijelu od 14 prioriteta koje je postavila Komisija, vlada je oprezna u pogledu Preporuka Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata. 

Vlada je mišljenja da proces pristupanja treba i dalje biti zasnovan prvenstveno na zaslugama. U suštini, to je politika proširenja EU, a ne geopolitički instrument kako navodi Komisija i na osnovu metodologije proširenja, dodjeljivanje statusa kandidata države članice nije razuman.

Istovremeno, vlada razumije geopolitička razmatranja u pozadini ruske invazije na Ukrajinu, a vlada ima uvelike promijenjen geopolitički kontekst, a razumije i složenu državu i jedinstvenu historiju Bosne i Hercegovine, te da je to uključeno u uvažavanje preporuke. Kabinet se slaže da odnos sa Bosnom i Hercegovinom i zemljama zapadnog Balkana treba dodatno intenzivirati, dijelom i zbog regionalne stabilnosti.

Čini se da se velika većina država članica zalaže da BiH dobije status kandidata. Također u Bosni i Hercegovini možda sada kada su izbori završeni ima više prostora za novi zamah i napredak. Uoči Vijeća, kabinet će stoga blisko sarađujući sa istomišljenicima, uzimajući u obzir cijeli situaciju i sprječavajući da BiH bude izolovana.

Jedinstvo EU i intenziviranje odnosa sa zemljama zapadnog Balkana je još važnije u vremenu rata nego ranije. Međutim, Vlada podvlači zaključak Komisije da pregovori sa Bosnom i Hercegovinom mogu početi tek kada postoji održiv napredak u vezi sa svih 14 prioriteta iz Mišljenja iz 2019. godine i da za ovo nema prečica. Cilj Vlade je da se to učini, u skladu sa zaključkom Komisije, te da se i dalje na tome insistira - zaključuju visoki zvaničnici Nizozemske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.