PRENOSIMO

O čemu su razgovarali Nikšić i Šarović: Pokušava se formirati Vijeće ministara BiH bez Dodikovog SNSD-a

Matematika dopušta da se vlast na državnom nivou formira bez bilo koga, objasnio je Nikšić

Mirko Šarović se u jednom sarajevskom restoranu sreo sa Nerminom Nikšićem. Slobodna Bosna

A. Č.

12.11.2022

Vidim da se muslimani sada nešto pate blok Srbi-Hrvati će o svemu odlučiti, a ne oni. Ovdje ćemo mi birati, šta god oni mislili o tome, rekao je prije dva dana Milorad Dodik, novi-stari predsjednik Republike Srpske.

Bio je ovo (in)direktan Dodikov odgovor na najave koje se posljednjih dana sve češće mogu čuti, prema kojima postoji mogućnost da se vlast na nivou države formira bez Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Najkonkretnije je o tome govorio Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, koji je o tome govorio nakon sastanka delegacije tri stranke (SDP BiH, NiP, Naša stranka) sa predstavnicima HDZ-a BiH, predvođenih Draganom Čovićem, piše Slobodna Bosna. 

- Matematika dopušta da se vlast na državnom nivou formira bez bilo koga - objasnio je Nikšić.

Matematička poklapanja

Samo nekoliko dana nakon sastanka u Mostaru, Nermin Nikšić se u jednom sarajevskom restoranu sreo sa Mirkom Šarovićem, predsjednikom Srpske demokratske stranke. Pretpostavlja se da je Šarović koji je nakon izbornog debakla bio prinuđen podnijeti ostavku, sa Nikšićem razgovarao u ime opozicije Republike Srpske te da je centralna tema razgovora bilo eventualni zajednički nastup u procesu formiranja Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, Dodikov SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH ima šest poslanika, dok udružena opozicija (SDS, PDP i lista Nebojše Vukanovića) ima pet.

Za ovakvu "matematiku", međutim, neophodno je da se "poklope" još neke važne okolnosti. Prva, možda najbitnija, jeste da Dragan Čović pristane pregovarati i sudjelovati u vlasti u kojoj ne bi bilo mjesta za Milorada Dodika. Njihov savez na političkoj, pa i osobnoj razini u novije vrijeme nije bio upitan, djelovali su sinhronizirano i komplementarno.

Naravno, nije dovoljno poznato koliko u procesu formiranja vlasti iz sjene djeluje međunarodna zajednica. Ovonedjeljni stranački sastanak u Mostaru, prema tvrdnjama upućenih, izravno je aranžirala i dogovarala ambasada Sjedinjenih Američkih Država. O tome je nedavno govorio Željko Komšić kada je otkrio da američke diplomate žele eliminirati iz vlasti Stranku demokratske akcije gdje je god to izvodivo.

Konačni raspored delegata

Prema određenim "insajderima", slične zahtjeve ambasada SAD ima i kada se radi o Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u.

Drugi važan preduvjet za razgovore o formiranju državne Vlade bez SNSD-a bit će konačni raspored delegata iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH. Dodik je ovih dana samouvjereno kazao da će njegova stranka imati četiri (od pet) delegata u Klubu Srba, što praktički znači da će moći blokirati sve odluke koje eventualno budu donesene u Predstavničkom domu glede formiranja Vijeća ministara BiH.

Četvrti zastupnik SNSD-a direktno ovisi od glasova Stranke demokratske akcije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Poučeni iskustvom iz prošlog saziva NS RS kada je SNSD izborila četvrto mjesto u Domu naroda PS BiH nakon Dodikove trgovine sa Bakirom Izetbegovićem, ne bi trebalo iznenaditi ako se to ponovi i ovoga puta. Pogotovo zato što ukoliko ne bude kadrova SNSD-a u Vijeću Ministara BiH, to će značiti i elimiranje i ministara iz Stranke demokratske akcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.