SJAJAN PROIZVOD

Stolica iz Bosne i Hercegovine košta 1.200 eura, a ne mogu ih dovoljno napraviti

Za sada imaju proizvodnju u Prijedoru, Doboju i Gračanici, a cijeli proces proizvodnje se odvija pod kontrolom suvlasnika i partnera firme Gorana Udovičića

Stolica Artisan Doboj. Artisan

Piše: D. H.

12.11.2022

Za sada imaju proizvodnju u Prijedoru, Doboju i Gračanici, a cijeli proces proizvodnje se odvija pod kontrolom suvlasnika i partnera firme Gorana Udovičića.

Sve više se namještaj kupuje online, pa je i gužva na aktuelnom 58. Beogradskom sajmu namještaja manja, a proizvođači popuste do 20 posto nude i u svojim objektima.

Marina je dobitnica prve sajamske nagrade za dizajn “Zlatni ključ”. Proizvodi se u Doboju. U Beogradu košta 600 eura, na Manhattanu 1.200 eura. Napravljena je od orahovine i goveđe kože.

- Bili smo svjesni šta naši ljudi rade već godinama i kakav kvalitet imamo i u samom dizajnu i u samom kvalitetu drveta, preradi, izradi, ali posljednjih godina svi su se kitili našom slavom, Italijani, Danci. I onda je bilo – zašto mi ne uzmemo moć i vratimo u naše ruke, hajde da mi to odradimo sami“, navodi Slobodan Todorović iz “MOKU namještaja - koji i pravi stolice marina.

Kažu da, kada bi imali i četiri puta veću proizvodnju, sve bi prodali.

Inače, “MOKU Artisan Furniture” je američka kompanija i u posljednje četiri godine radi isključivo na ovom tržištu. Ove godine su odlučili da uđu na evropsko tržište, na koje su krenuli iz Sarajeva.

Za sada imaju proizvodnju u Prijedoru, Doboju i Gračanici, a cijeli proces proizvodnje se odvija pod kontrolom suvlasnika i partnera firme Gorana Udovičića.

- Od dosta proizvođača se razlikujemo po tome što ne koristimo nikakve hemikalije, niti lakove. Sve je završeno prirodnim uljima. Zašto mijenjati nešto što je priroda savršeno stvorila, a naše je bilo da to samo uklopimo u jednu lijepu kompoziciju u obliku namještaja - dodaje Udovičić.

Iako američki brend, vlasnici “MOKU Artisan namještaja” ističu da su dizajneri iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a drvo je isključivo iz Bosne i Hercegovine.

Inače, kako navodi RTS, izvoz drvenog namještaja u prvih osam mjeseci vrijedio je 232 miliona dolara i povećan je osam i po posto u odnosu na prošlu godinu. U tonama je manji, ali je rast cijena od 40 posto nadomjestio zaradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.