POČITELJ

Nakon više od četiri godine čekanja počeli radovi: Gavran-kapetanova kula dobiva novo krovno ruho

Svim objektima potrebne hitne mjere sanacije, ali ovo je tek mali korak, kaže Dizdar

Gavran-kapetanova kula: Namjenska građa potrebna. Avaz

Piše: M. Smajkić

13.11.2022

Da nije bilo peticije koju je Turističko društvo „Počitelj“, kao posljednju opciju, nakon nebrojenih molbi, apela i vapaja, poslalo prema svim nadležnim instancama, vjerovatno bi se krov Gavran-kapetanove kule potpuno urušio. Bilo je, zapravo, pitanje dana kada će ovaj, jedan od simbola Počitelja nestati.


Hitne mjere

Podsjetimo, prije pet godina su članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon izvršenog monitoringa, izdali dramatično upozorenje o stanju skoro svih kulturno-historijskih objekata i apelirali na nadležne da poduzmu hitne mjere sanacije.

Među njima je bila i Gavran-kapetanova kula, ali su tek nedavno otpočeli radovi na obnovi krovne konstrukcije ovog objekta, koji su turisti posjećivali na vlastitu odgovornost.

Naša ekipa bila je na licu mjesta, gdje smo zabilježili da je uklonjena stara, u potpunoj fazi raspada krovna konstrukcija, kao i nosive grede, ali radnike nismo zatekli.

Međutim, iz GP „Bišina“ nam je rečeno da su radove privremeno obustavili jer čekaju na isporuku materijala.

- Drvena građa koju koristimo se namjenski radi za objekt, jer je riječ o zaštićenom spomeniku. I čim nam stigne materijal, nastavljamo radove koje ćemo vrlo brzo i završiti - kazali su nam iz ove firme.

Procjena stanja

Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva, podsjeća da su u nekoliko navrata u vezi sa stanjem na Kuli djelovali i federalni inspektori, ali kaže i kako je žalosno da su radovi otpočeli četiri godine od procjene stanja.

- Sjećate se da je bilo rečeno kako će radovi početi u oktobru prošle godine? Pa, evo, cijela godina prođe, ali, konačno, mali pomak je načinjen - rekla je Dizdar.


Medresa najugroženija

- Medresa je trenutno najugroženija. Pašina tabija je i dalje zatvorena i ponovo se prepušta zubu vremena. U groznom stanju su i Sahat-kula i Hamam. Nevjerovatna je činjenica da država dopušta da joj pred očima nestaje kulturno-historijsko blago - ogorčena je Dizdar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.