S LICA MJESTA

Vještačko jezero nekadašnjeg rudnika Vihovići: Zbog slabe vidljivosti ronioci prestali s pretragom, do sada nije nađena nijedna kost

Bit će urađen detaljan projekt za predstojeću operaciju koja će trajati najmanje mjesec, potvrdio Hadžiomerović

Piše: M. Smajkić

15.11.2022

S lica mjesta: Krije li jezero tijela Mostaraca - Avaz
S lica mjesta: Krije li jezero tijela Mostaraca - Avaz
S lica mjesta: Krije li jezero tijela Mostaraca - Avaz
S lica mjesta: Krije li jezero tijela Mostaraca - Avaz
S lica mjesta: Krije li jezero tijela Mostaraca - Avaz
+1

Pripadnici Ronilačkog tima Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e okončali su za danas pretragu terena vještačkog jezera rudarskog kopa Vihovići u Mostaru u okviru preliminarne istražne faze započete zbog ozbiljnih indicija da se na tom mjestu nalazi masovna grobnica.

Kako smo saznali na licu mjesta, ronioci su pretraživali teren na dubini od 17 metara. Međutim, zbog izuzetno loše vidljivosti, pretraga danas nije dala rezultate te će se pristupiti izradi plana i projekta neophodnih za daljnje aktivnosti.


To nam je potvrdio i predsjedavajući Kolegija Instituta za traženje nestalih (INO) Mujo Hadžiomerović.

- Ta operacija bi trajala najmanje mjesec i sada ćemo pristupiti izradi projekta s ciljem da se ova lokacija u potpunosti istraži. Prema našim operativnim saznanjima u ovom vještačkom jezeru se nalazi između 80 i 100 Mostaraca. Riječ je o osobama koje su tokom 1993.godine ubijene, dovezene i bačene u ovo jezero - rekao nam je Hadžiomerović.

Podsjetimo, odmah nakon rata su se pojavile informacije o tome da se na rudarskom kopu Vihovići krije masovna grobnica. Brojne osobe hrvatske nacionalnosti iz naselja Rudnik su i tokom 2005.godine, kako je tada "Dnevni avaz" objavljivao, porodicama nestalih Mostaraca prijavljivalo da se na tom lokalitetu nalaze masovne i pojedinačne grobnice.


Međutim, nikada do sada se nije pristupilo detaljnoj i ozbiljnoj istrazi terena, a podsjetimo, na tom mjestu je bila i nelegalna deponija. S druge strane, ovo je prvi put da je Institut u saradnji s nadležnim agencijama otpočeo aktivnosti na pretrazi jezera.

Također, saznali smo da su ronioci u jezeru uočili ogromne količine smeća, šuta i drugog otpadnog materijala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.