PREDSJEDNIK VSTV-A

Halil Lagumdžija ponovo o dokazima iz Sky aplikacije

Agencije za provođenje zakona i Tužilaštva koja postupaju u ovim postupcima moraju učiniti sve da se obezbjedi zakonitost pribavljanja ovih dokaza prikupljenih iz Sky aplikacije, rekao je Lagumdžija

Lagumdžija: Niko nije rekao da korištenje dokaza pribavljenih putem tih aplikacija nezakonit. Screenshot

E. Ć. / Fena

16.11.2022

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, prokomentarisao je svoju raniju izjavu o Sky aplikaciji, kada je rekao da će u narednom periodu biti poznato hoće li informacije prikupljenje preko aplikacije biti priznate kao dokazi na sudu.


Zakoniti dokazi

Kako je naveo, ni u jednom predmetu nije podignuta optužnica, ali vjeruje da se na prve optužnice koje proizilaze iz informacija prikupljenih iz navedenih aplikacija neće dugo čekati. Istaknuo je da agencije za provođenje zakona i tužilaštva za ove predmete moraju odvojiti dovoljan broj stručnih osoba koje su u stanju na profesionalan način obaviti posao.

Napomenuo je da niko nije rekao da je korištenje dokaza pribavljenih putem aplikacija nezakonito.

- To niko nije rekao. Samo moramo voditi računa da se obezbijedi da dokazi koji potiču iz tih aplikacija budu zakoniti. Siguran sam da će jedan od argumenata odbrana biti isticanje prigovora nezakonistosti dokaza. Nažalost, nekada se desi da zbog toga predmet padne na ustavnom sudu ili Evropskom sudu za ljudska prava. Moramo učiniti sve da obezbijedimo zakonitost pribavljanja ovakvih dokaza kako bi se obračunali s kriminalom u BiH - poručio je Lagumdžija.


Slučaj tužiteljice Kajmaković

Osvrnuo se i na slučaj tužiteljice Dijane Kajmaković.

- Slučaj se još uvijek nalazi u predistražnoj fazi tako da ne bih ništa prejudicirao, ali svaka informacija da se nosilac pravosudne funkcije spominje u negativnom kontekstu, a posebno kontekstu izvršenja krivičnih djela, narušava ugled pravosuđa. S druge strane, dobro je da je pravosuđe spremno da se s takvim stvarima uhvati u koštac. Nemam dileme da takve procese moramo iznijeti do kraja - rekao je.

Šesta godišnja konferencija Prvosudnog foruma za BiH održava se danas i sutra na Jahorini, o temi "Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala - standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama".

Konferencija okuplja predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudova i tužilaštava u BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu, međunarodnih organizacija, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava i advokate.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.