AVAZ NA LICU MJESTA

Inauguracija članova Predsjedništva BiH: Bećirović, Cvijanović i Komšić položili zakletvu

Među prisutnim gostima su američki ambasador Majkl Marfi, šef Delegacije EU Johan Satler, a tu je i ukrajinski otpravnik poslova Serhii Minailov

Piše: A. Kukić

16.11.2022

Uručeni certifikati novoizabranim članovima Predsjedništva BiH - Avaz
Uručeni certifikati novoizabranim članovima Predsjedništva BiH - Avaz
Uručeni certifikati novoizabranim članovima Predsjedništva BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 13 sati počela je konstituirajuća sjednica na kojoj će biti izvršena primopredaja dužnosti i na kojoj će novoizabrani članovi ove institucije položiti zakletvu.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Šefik Džaferović kako bi se svečano uručili certifikati novom sazivu. Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović uručuje certifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

Željka Cvijanović je predsjedavajuća u prvih osam mjeseci novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


Zvanice stižu u zgradu Predsjedništva BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+27

Običaj je da konstituirajućoj sjednici prisustvuju i članovi Predsjedništva čiji mandat završava. Iako je Milorad Dodik izjavio da mu ne pada na pamet da više uđe u ovu zgradu, on će prisustvovati inauguraciji.

Prve zvanice stižu u zgradu Predsjedništva BiH, a kako javlja reporter "Avaza" prvi je stigao Jakob Finci. U zgradu Predsjedništva stigao je ruski ambasador Igor Kalabuhov, a prisutan je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Marfi (Michael Murphy), kao i ukrajinski otpravnik poslova Serhii Minailov.

Stigao je i ambasador Velike Britanije Džulijan Rajli (Julian Reilly), kao i predsjednici SDP-a, NiP-a, Naše stranke i NES-a Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Nermin Ogrešević. Prisutan je i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler), kao i predstavnici Vatikana, Japana i Kine.

Na inauguraciju stigli su i Nebojša Radmanović, Zoran Tegeltija, Staša Košarac i Nikola Špirić. Prisutan je i Sifet Podžić, predsjednik CIK-a Suad Arnautović, kao i Denis Zvizdić, Ranko Debevec i Fadil Novalić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.