VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Šmit i reis Kavazović: Suočavanje s prošlošću i sjećanje na žrtve srebreničkog genocida su ključni za pomirenje

Razgovarali su o daljem radu na uklanjanju diskriminacije, memorijalizaciji lokacija genocida, potrebama bošnjačkih povratnika u RS, ulozi vjerskih zajednica i njihovom doprinosu deeskalaciji tenzija i promoviranju saradnje u BiH, navode iz OHR-a

Šmit i reis Kavazović: Dinamičan i iscrpan razgovor. Twitter

E. Ć.

16.11.2022

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem s kojim je obavio dinamičan i iscrpan razgovor. 

Kako se navodi na stranici OHR-a, razgovarali su o daljem radu na uklanjanju diskriminacije, memorijalizaciji lokacija genocida, potrebama bošnjačkih povratnika u RS, ulozi vjerskih zajednica i njihovom doprinosu deeskalaciji tenzija i promoviranju saradnje u BiH.

- Visoki predstavnik Šmit je naglasio da mjesta gdje su Bošnjaci zatvarani ili pogubljeni tokom srebreničkog genocida 1995. trebaju biti obilježena radi budućih generacija. Suočavanje s prošlošću i sjećanje na žrtve su ključni za pomirenje, OHR je spreman više se angažovati po ovom pitanju - navodi se u saopćenju OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.