USPJEŠAN SASTANAK

Osmorka i HDZ usaglasili principe za formiranje vlasti

Gotovo smo usaglasili tekst sporazuma za formiranje vlasti i programskih ciljeva koje će provoditi nove većine na svim razinama, rekao je Dizdar

Sa sastanak u centrali SDP-a. N. Ćorović

E. Ć.

16.11.2022

Predstavnici političkih stranaka osmorke i HDZ-a su na današnjem sastanku održanom u centrali SDP-a u Sarajevu usaglasili tekst sporazuma za formiranje vlasti.

Nakon sastanka radnih grupa, medijima se obratio predstavnik SDP-a Nerin Dizdar koji je rekao da postoje još neki tehnički detalji koje treba "popeglati".

Sastanak je okončan uspješno. Gotovo smo usaglasili tekst sporazuma za formiranje vlasti i programskih ciljeva koje će provoditi nove većine na svim razinama - rekao je Dizdar.


Delegaciju HDZ-a činila je, između ostalih, Borjana Krišto koja je na minulim izborima bila kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH. Ona je istakla kako je zadovoljna održanim sastankom.

- Kao dva izaslanstva smo pokušali usaglasiti načela i principe za uspostavu vlasti, sukladno ustavnim nadležnostima. Usaglašavali smo principe i načela sukladno sastanku prethodnom sastanku predsjednika stranaka i koalicija. Dobar dio smo usaglasili, a dio je ostao na tehničkoj razini. To ćemo pokušati između nas dogovoriti - naglasila je Krišto.

Podsjetimo, predstavnici osmorke su ponudili njihov usaglašeni dokument o programskim načelima. Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata. Tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.