CRNA LISTA

Iz Ambasade SAD za "Avaz": Dodik je sankcionisan zbog potkopavanja Dejtona i gomilanja bogatstva kroz podmićivanje

Petog januara 2022. sankcionisan je zbog potkopavanja institucija BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i inicirajući stvaranje paralelnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska, navode iz Ambasade SAD

Ambasada SAD: Sankcije su također temeljene na njegovom iskorištavanju službenog položaja. Dejan Rakita / Pixsell

Piše: H. J. I.

17.11.2022

Novoizabrani predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik održao je jučer press konferenciju u Istočnom Sarajevu zajedno sa stranačkom kolegicom i članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović. 

Na press konferenciji, Dodik se između ostalog osvrnuo na sankcije koje su mu Sjedinjene Američke Države uvele početkom ove godine. 

- Jučer (prekjučer op.a.) sam slušao Američku ambasadu koja kaže gospodin Dodik zbog retorike vezano za Dejtonski sporazum je dobio sankcije. Ja sam mislio da je to zbog korupcije, a ono ispade zbog Dejtonskog sporazuma. Oni ne znaju šta pričaju, šta ih briga, oni su uveli sankcije i doviđenja - rekao je Dodik. 

Iz Ambasade SAD su za portal "Avaza" istakli da je Dodik do sada sankcionisan dva puta od strane SAD. 

- Petog januara 2022. sankcionisan je zbog potkopavanja institucija BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i inicirajući stvaranje paralelnih institucija u bh. entitetu Republika Srpska (RS). Ove aktivnosti ugrožavale su stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavale su Dejtonski mirovni sporazum. Sankcije su također temeljene na njegovom iskorištavanju službenog položaja za gomilanje osobnog bogatstva kroz podmićivanje, primanje mita i druge oblike korupcije. Gospodin Dodik prethodno je bio sankcioniran 17. januara 2017. zbog suprostavljanja Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čime je aktivno opstruirao Dejtonski sporazum - naveli su iz Ambasade SAD. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.