KO ĆE S KIM U VLAST

Održan sastanak u četiri oka: Šta je Bakir Izetbegović ponudio Nerminu Nikšiću

Nikšić je o sastanku upoznao članove Predsjedništva, a Izetbegović, navodno i Kolegij SDA

Izetbegović i Nikšić. Armin Durgut / Pixsell

Piše: M. Aš.

17.11.2022

Dok traju pregovori Osmorke i HDZ-a BiH oko formiranja vlasti na niovu Federacije, a zatim moguće i državnoj razini, saznajemo da je prije nekoliko dana održan sastanak između Bakira Izetbegovića, lidera SDA i Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH.


Ozbiljni pregovori

Prema informacijama "Avaza" sastanak je održan u četiri oka, bez prisustva delegacija ove dvije stranke. Nikšić je o sastanku upoznao članove Predsjedništva, a Izetbegović, navodno i Kolegij SDA.

Saznajemo da je Izetbegović Nikšiću ponudio da formiraju vlast SDA i SDP i usvoje programsku koaliciju. Zauzvrat, Izetbegović je ponudio da SDP BiH predloži premijera Federacije. Nezvanično, Izetbegović je ponudio tu poziciju Nerminu Nikšiću.

Međutim, SDP je s Osmorkom već krenuo u ozbiljne razgovore oko formiranja vlasti s HDZ BiH, tako da je ponuda Izetbegovića skoro pa uzaludna.


Blizu su usvajanja programske koalicije

SDA zbog straha da će ostati bez vlasti sada na sve načine traži partnere i nudi pozicije, čak i premijersku. Pitanje je koga će izabrati Dragan Čović, lider HDZ-a. 

Osmorka i HDZ blizu su usvajanja programske koalicije, to znači da SDA ide u opoziciju u FBiH, a moguće i na državnom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.