USPOSTAVLJENO PARTNERSTVO

Kompanije iz Velike Britanije i SAD najavile otvaranje novih radnih mjesta u BiH

Putem UK Export Finance, britanske izvozno-kreditne linije, BiH je na raspolaganju dvije milijarde funti, uključujući i za razvoj kapaciteta za obnovljive izvore i unapređenje ekonomske sigurnosti, kazao je ambasador Rajli

S konferencije za medije u rezidenciji britanskog ambasadora. N. Ćorović

Piše: N. Ćorović

17.11.2022

U rezidenciji britanskog ambasadora u BiH Džulijana Rajlija (Julian Reilly) danas je objavljeno uspostavljanje partnerstva između britanske konsultantske grupacije "Alfa Energy" i američke kompanije "Edison Energy".

Ova novoosnovana jedinstvena globalna kompanija proširila je svoje prisustvo u 22 zemlje Evrope i širom Sjeverne Amerike, a za BiH bi trebalo značiti više radnih mjesta kao i dodatni vid podrške firmama u državi.

Kako je rekao ambasador Rajli, putem ovog partnerstva, Alfa Energy će otvoriti još više radnih mjesta u BiH i u Velikoj Britaniji te se fokusirati na pružanje podrške kompanijama u procesu dekarbonizacije na 22 tržišta na kojima sada rade.


Odličan trenutak

Rajli: Vlada mora više uraditi na zakonima. N. Ćorović

- Okončanje naše zavisnosti od fosilnih goriva znači i prestanak zavisnost od nepouzdanih država poput Rusije koje su to spremne iskoristiti kao oružje rata. Putem UK Export Finance, britanske izvozno-kreditne linije, BiH je na raspolaganju dvije milijarde funti, uključujući i za razvoj kapaciteta za obnovljive izvore i unapređenje ekonomske sigurnosti. Vlada mora uraditi više na zakonima. Oni se moraju uskladiti sa energetskom zajednicom - rekao je  Reilly.

Debora Menuti (Deborah Mennuti), zamjenica šefa misije SAD u BiH navela je da je "Edison Energy" kompanija koja je jedna od vodećih u ovom sektoru, i dolazi u vrijeme kada se izazovi koji proizilaze iz klimatskih promjena pojavljuju u takvim oblicima da traže globalna i lokalna rješenja. 

- Drago mi je što je kompanija prepoznala dvije komponente koje nisu iskorištene - poslovni i ljudski potencijal Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je COP27 nedavno završen, ovo je odličan trenutak da naglasimo da su SAD predane ubrzavanju onoga što se radi na tome kako bi se izbjegle najgore posljedice klimatskih promjena - navela je Menuti.

Dodala je i kako je pred vlastima u Bosni i Hercegovini još mnogo posla kada je riječ o energetskoj tranziciji.


Menuti: Poslovni i ljudski potencijal. N. Ćorović

- Uspješna energetska tranzicija traži da vlasti urade svoj posao i u tom smislu pred BiH je još dug put koji treba da obavi kako bi ispunila obaveze iz Pariskog klimatskog sporazuma. Pozivamo BiH da usvoji svoj nacionalni energetski i klimatski plan i to što prije te na taj način da jasan signal da je vrlo ozbiljna kada je riječ o osiguravanju ekonomskog rasta kakav nudi energetska tranzicija - rekla je Menuti.

Damir Ahmović, predsjednik kompanije Alfa Energy za Evropu, naveo je da je za ovu kompaniju BiH je bila dom mnogo godina.


Usmjeravanje investicija

Ahmović: Rastemo dalje. N. Ćorović

- Naš tim u Sarajevu danas broji više od 150 uposlenika i već sada rastemo dalje dok razvijamo saradnju sa komercijalnim i industrijskim klijentima kako bismo im pomogli da dekarboniziraju svoju proizvodnju. Partnerstvo sa Edison Energy za nas znači dalje usmjeravanje investicija ka BiH, otvaranje novih radnih mjesta te osiguravanje veće energetske sigurnosti i autonomije u cijeloj regiji - kazao je Ahmović.

Oded Ron (Rhone) rekao je da je veliki značaj ulaska ove kompanije na bh. tržište.


Ron: Jača konkurentnost. N. Ćorović

- Pomažući velikim i srednjim klijentima da ostvare svoje energetske i ciljeve održivosti, naša kompanija se pozicionira kao katalizator pozitivnih promjena širom BiH koje će u konačnici dovesti do jače ekonomske konkurentnosti privatnog sektora, te čišće i otpornije budućnosti - naveo je Ron.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.