NASELJE PRIDVORCI

Portal CAPITAL: Vlada RS izabrala najskuplju ponudu za izgradnju bolnice u Trebinju

Firma Bratislava Pidžule koja se prijavila zajedno sa preduzećima "Medicom" i "Sors" iz Banje Luke te kompanijom "Santing" sa Pala, za gradnju ovog objekta je tražila 128,4 miliona KM sa PDV-om

"Herc gradnja" bila je skuplja i od kineskog "Šandonga" koji je tražio 120,4 miliona KM. CAPITAL.BA

H. J. I. / Capital

17.11.2022

Grupa firmi koju predvodi "Herc gradnja" iz Bileće pobijedila je na tenderu za izgradnju i opremanje nove bolnice u Trebinju iako je njihova ponuda bila ubjedljivo najskuplja, saznaje portal CAPITAL.

Naime, firma Bratislava Pidžule koja se prijavila zajedno sa preduzećima "Medicom" i "Sors" iz Banje Luke te kompanijom "Santing" sa Pala, za gradnju ovog objekta je tražila 128,4 miliona KM sa PDV-om.

To je 13,5 miliona maraka skuplja ponuda od one koju je dala "Aragosta Invest", banjalučkog neimara Veljke Jarića, a koja je iznosila 114,9 miliona KM.

"Herc gradnja" bila je skuplja i od kineskog "Šandonga" koji je tražio 120,4 miliona KM.

U odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača se navodi da se u ovom postupku tražila ekonomski najpovoljnija ponuda.

Faksimil odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Capital.ba

- Primjenjujući kriterijum za dodjelu ugovora utvrđen u tenderskoj dokumentaciji, Komisija je utvrdila da je ponuda preduzeća Herc Gradnja najpovoljnija - stoji u ovom dokumentu kojeg potpisuje ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Moguća žalba na odluku

Protiv odluke je dozvoljena žalba u roku od deset dana.

Inače, kada je riječ o formiranju ekonomski najpovoljnije ponude, cijena je imala veliki uticaj, ali ne i presudan.

Naime, ona je ponuđaču donosila 75 posto bodova u konačnom računu. Kraći rok za završetak davao je 15 posto bodova, a način plaćanja i garancija za radove, dodatnih deset.

Iz firme "Aragosta invest" poručuju da će se sigurno žaliti na odluku ministarstva i najavljuju da će tražiti na uvid u tendersku dokumentaciju "Herc gradnje" jer su pored niže ponude za 13,5 miliona KM dali i kraće rokove izgradnje.

Najveća bolnička ustanova u Hercegovini

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je u naselju Pridvorci, na površini od oko 17.000 metara kvadratnih.

Imat će 223 kreveta, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, angio-salu.

Vlada RS radove planira platiti u najmanje 48 jednakih mjesečnih rata, a tenderom su se tražile fiksne cijene, odnosno one se neće moći mijenjati tokom perioda važenja ugovora.

Međutim, još od najave gradnje, grupa građana u Trebinju okupljenih u Pokret za restituciju tvrdi kako republička vlast pokušava nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.