ZAVRŠNE RIJEČI

Slučaj "Memić": Odbrana tražila oslobađujuću presudu, optužili tužioce da su nezakonito prikupljali dokaze

Dupovac je govorio i o tome da ne poznaje ostale iz sudnice, odnosno da je Zijada Mutapa vidio samo 10.2. i 14.2. i da nije nikad bio sam sa njim, a da je Alisu Ramić saslušao samo 10.2., dok je Muamera Ožegovića upoznao, tvrdi on, prvi put u sudnici

Uoči današnjeg suđenja. AVAZ

Piše: S. Spahić

17.11.2022

U Sudu BiH danas je okončano suđenje u slučaju „Dženan Memić". Završne riječi su iznijeli odbrana policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera u hotelu Kristal Muamera Ožegovića.

Podsjetimo, u ovom predmetu se sudi se bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Advokat policajca Hasana Dupovca Ermin Gačanović je kazao da Tužilaštvo nije ponudilo dokaze da je postojala kriminalna grupa, niti da je bilo cilja da se lažno prikaže saobraćajna nesreća.

On je rekao da je jedan svjedok izjavio da se Alisa Ramić, tada Mutap ne sjeća šta se tačno desilo, a da je Hasan Dupovac predložio da se u sve uključi Odjel za krvne delikte. Dodao je da Dupovac nije bio na dužnosti te večeri, a kada se on uključio u to da je djelo već bilo okvalifikovano kao saobraćajna nesreća.

"Optužnica paušalna"

Ermin Gačanović je rekao da tačka koja se tiče podmetanja Renaulta Clio na mjesto nesreće nije istinita, nego se sumnjalo na to obzirom na boju laka koja je pronađena na licu mjesta, a da je Alisa Ramić, tada Mutap, imala probleme sa Mirzom Ploskićem, njenim bivšim dečkom, koji je vozio automobil te boje.

Vezano za izuzimanje snimaka videonadzora, Gačanović tvrdi da su oni korišteni kao dokaz, ali da nikakav snimak nije predat Hasanu Dupovcu. Kazao je da druga kamera na kući Šerifa Konjevića nije imala snimač.

On je kazao da u ovom djelu nije poznat počinilac, niti šta je ta nepoznata osoba počinila. Kritikovao je i tužioce koji su uzeli ovaj slučaj, a nisu uzeli slučaj ubistva policajaca te poručio ako im je značajno članstvo u EU da bi taj slučaj trebao biti primaran.

Gačanović je mišljenja da je opasnost za pravnu sigurnost ponašanje tužilaca, za koje kaže da su namjerno iznosili u medijima dokumente dok još nije postojala presuda Vrhovnog suda FBiH, čime su, smatra on, napravili pritisak na taj sud.

Poručio je da je optužnica paušalna i neosnovana te traži oslobađajuću presudu.

"Procesna prevara"

Riječ je uzeo i optuženi policajac Hasan Dupovac koji je kazao da je Tužilaštvo BiH iskoristilo nezakonito snimanje iskorišteno kao dokaz za naredbu za pretres njegove kuće i da su ga nakon toga uhapsili, a da ni tada nisu ništa pronašli. Svjedok M-1 je, kaže Dupovac, protiv svoje volje predat nezakoniti snimak tužiocu.

Dupovac je govorio i o tome da ne poznaje ostale iz sudnice, odnosno da je Zijada Mutapa vidio samo 10.2. i 14.2. i da nije nikad bio sam sa njim, a da je Alisu Ramić saslušao samo 10.2., dok je Muamera Ožegovića upoznao, tvrdi on, prvi put u sudnici.

Kazao je da prolazi agoniju, da je uvijek bio na strani pravde, da je za pravdu bio spreman i život dati, dok ga nisu uhapsili i "ubijedili medije da su kriminalci".

- Ako sam šta nažao učinio neka se desi mojoj djeci - kazao je Dupovac.

Kadrija Kolić, branilac Josipa Barića, je kazao da su odbrane trpile prijetnje i da je zadnja optužba bila na račun njegovog kolege da je „svinja“. Mišljenja je da je Tužilaštvo činilo sve da odbrana ne može raditi svoj posao te da je prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima. Kolić je kazao su mediji, političari i akademske ličnosti zanemarili presumpciju nevinosti, dok je na drugoj strani i on kazao da su tužioci nezakonito prikupljali dokaze.

Kolić je podsjetio i da je ranije koristio termin "procesna prevara", zato što tužilac nije ispitivao okolnosti koje idu u korist optuženog, nego samo na štetu.

On se referisao i na ranije presude, tragove, izjave i vještačenja i kazao da mu nije jasno zašto se uopšte sjedi u sudnici te optužio tužioce da četiri godine vode istragu četiri godine i daju lažnu nadu porodici Memić.

Za svog branjenika Josipa Barića kazao je da on nije kvalificirao šta se desilo kobne večeri, a da se majica nije izuzimala zato što je jakna bila zakopčana. Zaključio je riječima da je kompletan postupak nezakonit i da traže oslobađajuću presudu.

Josip Barić je kazao da je tražio samo jednog svjedoka, a da mu je advokat Kolić rekao da ne treba izlagati svjedoke stresu. Riječ je o, kako je rekao, zajedničkom poznaniku njega i Memića. Dodao je da je sve radio po zakonu te da je on po zakonu trebao imati zaštitu, a da su on i Dupovac, tvrdi on, prepušteni sami sebi te poručio da se nada da Tužilaštvo više neće na „lažima graditi optužnicu“.

Slučaj "Dženan Memić" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

"Recepcioneri nisu zaduženi za videonadzor"

Edin Šećerbegović, advokat Muamera Ožegovića, kojeg Tužilaštvo tereti da je namjerno obrisao snimke sa hotela Kristal, koji se nalazi u blizini mjesta gdje se stravični događaj desio, je kazao da ovo nije običan predmet obzirom na ulogu medija. On je rekao da su dokazali da je loša rezolucija na snimcima na hotelu.

Advokat je rekao da tužioci nisu nikad dali informaciju šta se moglo vidjeti na tim snimcima. Rekao je da je Ožegović bio tu kada su prvi put došli policajci da izuzmu snimak i da je tada nestalo struje, a da kada su tri dana poslije ponovo došli policajci nije bilo snimka, ali da nije nikad, tvrdi Ožegović, dokazano ko je to počinio, obzirom da su na recepciji svi imali pristup videonadzoru.



Šećerbegović je istakao da recepcioneri nisu zaduženi za videonadzor i da im to ne piše u ugovoru, a vezano za učešće u kriminalnoj grupi rekao je da nije bio u kontaktu ni s kim iz sudnice te da ima problema materijalne prirode, obzirom da živi u kući sa roditeljima, ženom i dvoje djece te tražio oslobađajuću presudu za svog branjenika.

Time je ovaj predmet okončan i Sud BiH će donijeti presudu u naredni četvrtak, 24.11. u devet sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.