DJELIMIČNO UVAŽENA ŽALBA

Sud BiH: Vlasnici kompanije Brajlović smanjena kazna zatvora za utaju poreza

Iz Suda BiH je zaopćeno da je presuda preinačena u dijelu odluke o kazni, na način da se optužena Minka Brajlović osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine

Minka i Hamo Brajlović. Facebook

E. Ć.

17.11.2022

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine je u predmetu "Minka Brajlović i drugi" donijelo drugostepenu presudu kojom je žalba braniteljice optužene Minke Brajlović, izjavljena protiv presude Suda BiH djelimično uvažena.

Iz Suda BiH je zaopćeno da je presuda preinačena u dijelu odluke o kazni, na način da se optužena Minka Brajlović osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. 

- Prvostepenom presudom od 8.4.2022. godine, optužena Minka Brajlović oglašena je krivom da je počinila krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. KZBiH u vezi sa stavom 1. KZBiH i u vezi sa članovima 29. i 54. istog Zakona i za koje djelo joj je izrečena kazna zatvora u trajanju od dvije (2) godine, te kao sporedna, novčana kazna u iznosu od 10.000,00 (deset hiljada) KM, dok je pravno lice "Brajlović" d.o.o. Sarajevo – u stečaju oglašeno odgovornim da je pod tačkom 2. izreke presude počinilo krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. KZBiH u vezi sa stavom 1. KZBiH.

Na osnovu člana 126. KZBiH i odredbi članova 110. i 111. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 329. ZKPBiH od optuženog pravnog lica „Brajlović“ d.o.o. Sarajevo – u stečaju je prvostepenom presudom oduzeta protupravna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 250.474,00 KM koja odgovara iznosu utajenog poreza - saopćeno je iz Suda BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.