TEŠKI PREGOVORI

Čeka li nas poskupljenje struje: Rudari traže više plaće

Od ishoda sastanka Sindikata rudara i “Elektroprivrede BiH” zavisit će i cijene struje od 1. januara iduće godine

Rudari traže i povećanje toplog obroka. AVAZ

Piše: Al. Bajramović

18.11.2022

Od ishoda pregovora Sindikata rudara i “Elektroprivrede BiH” (EPBiH), koji se u ponedjeljak nastavljaju u Vladi FBiH, zavisit će i cijene struje od 1. januara iduće godine.


Državni praznik

Na prethodna dva sastanka kompromis o sadržaju novog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva nije postignut, a vremena je sve manje jer novi tekst mora biti usaglašen do kraja ovog mjeseca.

Prema riječima Sinana Husića, predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u FBiH, rudari očekuju potvrdu dostignutog nivoa materijalnih primanja i poboljšanje statusa u dva segmenta.

- Mi smo uputili zahtjev za povećanje najniže cijene rada sa 2,70 na 3,10 KM i naknade za topli obrok sa 14 na 16 KM. Smatramo da rad u danima državnih praznika treba biti kvalitetnije stimuliran, da umjesto 50 posto na dnevnicu, iznos treba biti 100 posto - kaže Husić.

Najniža plaća za redovan rad na najlakšim poslovima u rudnicima, nakon povećanja iz maja ove godine, iznosi oko 1.000 KM, a prema novom zahtjevu Sindikata, ona bi trebala iznositi oko 1.150 KM. Naknada za topli obrok za 22 radna dana, pojašnjava Husić, trenutno iznosi oko 300 i bila bi uvećana za oko 50 KM.


Nova satnica

Uprava “Elektroprivrede BiH” ponudila je svoj prijedlog.

- Prijedlog novog kolektivnog ugovora omogućava povećanje satnice, odnosno plaće, a da ne dođe do povećanja cijene struje. Vlada FBiH koordinira te aktivnosti i imamo sastanak u ponedjeljak. Na stolu su zahtjevi Sindikata rudara za povećanje plaća, ali i eventualno povećanje cijene struje - kazao je za “Avaz” Admir Andelija, generalni direktor EPBiH.

Blok tarifa

Iz EPBiH je ranije najavljeno da se struja neće moći koristiti za zagrijavanje, da će za domaćinstva u okvirima prosječne mjesečne potrošnje ostati ista, a drastično skuplja za prekomjernu potrošnju tokom zime. Slične informacije stižu i iz RS, gdje je najavljena mogućnost uvođenja “blok tarife” od januara naredne godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.