CENZURA

Aleksandar Trifunović za "Avaz": Dodik želi potpunu kontrolu medija

Zatražio izmjene zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti, jezika mržnje, na osnovu kojih bi se sankcionirale kleveta i uvreda, a vratio je verbalni delikt iz doba komunizma

Trifunović: Zabrinut zbog odsustva logike režima. Facebook

Piše: A. Bajramović

19.11.2022

Predsjednik RS Milorad Dodik zatražio je pripremu izmjena seta zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti, jezika mržnje, ali i Krivičnog zakona, na osnovu kojih bi se sankcionirale kleveta i uvreda, a u suštini u zakon vratio verbalni delikt iz doba komunizma.


Malo medija

U slučaju da ovakve izmjene budu zaista i usvojene, na udaru bi se mogli naći nezavisni novinari, opozicioni političari, slobodni aktivisti i građani.

Vlasti u RS namjeravaju da i ono malo medija koji nisu pod potpunom političkom kontrolom spriječe da rade svoj posao, kaže za “Avaz” Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik portala BUKA i član Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH. Sve izgovore za takve namjere smatra samo zamajavanjem.

- Javni servis je već više od 20 godina pod potpunom kontrolom Milorada Dodika, pa imate jednu suludu situaciju da ovdje nekoliko medija radi posao javnog servisa. Izvještavaju o stvarima onakvima kakve one jesu, a ne kakvima ih predstavljaju iz kabineta SNSD-a, ili nekog drugog. Ovo što se dešava je tipičan pokušaj da se u budućnosti sankcioniše svako ko bude pisao o organima vlasti onako kako se to ljudima iz vlasti ne sviđa - kaže Trifunović.


Privid demokratije

Dodaje da je zabrinut zbog odsustva logike režima, koji već kontrolira većinu medija u RS, pa na ovaj način želi napasti i ono malo preostalih koji daju privid demokratije. Usvajanjem ovakvih zakona, upozorava Trifunović, Dodik bi preuzeo punu kontrolu nad javnim i političkim prostorom.

- U praksi će to dovesti do toga da će se mediji morati odlučiti da li da uopšte nastave da rade svoj posao. Zašto biste vi pisali da smo prezaduženi, o stepenu korupcije, siromaštva ili da nas je svaki dan sve manje - ističe Trifunović.


Crna knjiga

- Imate najave Milorada Dodika da će u neku crnu knjigu upisati sve koji kritikuju rad vlasti. Nedavno je izjavio da svi koji predstavljaju RS moraju biti Srbi. Nebulozama stvarate milje u kojem će jednoumlje biti proglašeno normalnom stvari - ističe Trifunović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.