OGLASILI SE NA FACEBOOKU

Ambasada Rusije povodom 27. godišnjice Dejtona: Pokušaji vanjskih igrača da revidiraju temelje su opasni

Čvrsto se zalažemo za hitan prijenos potpune vlasti na narode Bosne i Hercegovine, ukidanje pogrdnog vanjskog protektorata u obliku Ureda visokog predstavnika, istakli su

Ambasada Rusije: Čvrsto se zalažemo za hitan prijenos potpune vlasti. Facebook

H. J. I.

21.11.2022

Ambasada Rusije u Sarajevu oglasila se na Facebooku povodom 27. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Njihov status prenosimo u cijelosti. 

- Prije tačno 27 godina parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, čime je okončan tragični oružani sukob. Ovaj dokument ne samo da je donio dugo očekivani mir, već je postavio čvrstu osnovu za normalno funkcionisanje BiH.

Rusija, kao država garant Mirovnog sporazuma iz 1995. godine, dosljedno se zalaže za striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima od kojih je sastavljena Bosna i Hercegovina.


Uvjereni smo da stalni pokušaji vanjskih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokoljebljive temelje moderne Bosne i Hercegovine mogu imati bespovratne i opasne posljedice.

Čvrsto se zalažemo za hitan prijenos potpune vlasti na narode Bosne i Hercegovine, ukidanje pogrdnog vanjskog protektorata u obliku Ureda visokog predstavnika. Vjerujemo da su građani Bosne i Hercegovine zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog osnovan na uzajamnom poštovanju, kompromisU i konsenzusu - naveli su iz Ambasade Rusije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.