NOVI PODACI

Inflacija u Federaciji BiH na novom rekordu od 19,1 posto

Inflaciju najviše potpiruju cijene hrane, usluga prijevoza, te energenti

Cijene hrane mjerene indeksom potrošačkih cijene veće su oktobru ove u odnosu na oktobar prošle godine za 27,4 posto. Fena / Ilustracija

A. Č.

21.11.2022

Godišnja inflacija u oktobru u Federaciji BiH dostigla je novi rekord i iznosila je 19,1 posto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Inflaciju najviše potpiruju cijene hrane, usluga prijevoza, te energenti.

Cijene hrane mjerene indeksom potrošačkih cijene veće su oktobru ove u odnosu na oktobar prošle godine za 27,4 posto, dok su cijene prijevoza usljed poskupljenja naftnih derivata veće za 25,0 posto.

Ipak najveći skok cijena bilježi se u kategoriji "električna energija, gas i drugi energenti" gdje godišnje poskupljenje iznosi 40,8 posto, prenosi portal swot.ba pozivajući se na Indikator.

No, inflaciju čine galopirajućom i cijene drugih proizvoda i usluga pa su tako na godišnjem nivou poskupjeli održavanje i popravka stana za 17,9 posto, namještaj i kućanski uređaji za 11,9 posto, knjige, novine i pisaći pribor za 20,7 posto, paket aranžmani za 13,5 itd.

Na mjesečnom nivou u oktobru u odnosu na septembar 2022. inflacija je porasla 2,5 posto. Istovremeno, u periodu januar-oktobar u poređenju sa istim periodom prošle godine iznosila je 14,6 posto.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.