BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Suđenje Borislavu Paravcu za progon Bošnjaka i Hrvata: Sudsko vijeće zatražilo ubrzanje procesa

Tužilac Edin Muratbegović rekao je kako se ne protivi prijedlogu Vijeća, te će dostaviti svih 17 iskaza svjedoka

Suđenje Borislavu Paravcu. Arhiv

Piše: D. H.

22.11.2022

U nastavku suđenja Borislavu Paravcu i ostalima za zločine počinjene u Doboju i Tesliću, Vijeće Državnog suda zatražilo je da se ne čitaju iskazi svih svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo a koji su u međuvremenu preminuli, kako bi se ubrzao proces suđenja.

Iako je bilo predviđeno čitanje iskaza svjedoka Tužilaštva BiH koji su u međuvremenu preminuli, predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić predložio je Tužilaštvu i Odbranama da se izjave preminulih svjedoka – kojih je ukupno 17 – ne čitaju, već da se uvedu u spis uz prigovore Odbrana.

- Mogu se čitati dijelovi nekih izjava koje su relevantne za ovaj predmet, ali ne sve izjave”, kazao je Jukić.

Tužilac Edin Muratbegović rekao je kako se ne protivi prijedlogu Vijeća, te će dostaviti svih 17 iskaza svjedoka.

Miodrag Stojanović, branilac Andrije Bjeloševića, naveo je kako se Odbrane u načelu ne protive prijedlogu Vijeća, ali da bi neke izjave trebalo pročitati.

- Ima izjava koje su relevantne, ili bar dijelovi tih izjava, i bilo bi dobro da se čuju”, kazao je Stojanović, te zatražio od Vijeća mogućnost da se na narednom ročištu izjasne o izjavama svjedoka.

Sudija Davorin Jukić rekao je kako će se na narednom ročištu odrediti koje izjave će biti pročitane, te naložio Tužilaštvu da napravi popis nespornih materijalnih dokaza.

Jukić je naveo i da će javnost, ukoliko bude zainteresovana, imati mogućnost da pročita izjave svjedoka.

Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti (CSB), a Savić njegov zamjenik.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. decembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.