USKLADITI POLITIKU SA EU

Iz Delegacije EU za "Avaz": Žao nam je što BiH nije osudila nasilje nad djevojčicama i ženama u Iranu

Očekujemo od BiH da nastavi ići putem potpunog usklađivanja sa stavovima EU, istakli su

Delegacija EU: Žao nam je što BiH nije podržala rezoluciju. Armin Durgut / Pixsell - Printscreen

Piše: H. J. I.

22.11.2022

Rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu, prije nekoliko dana usvojio je treći odbor Ujedinjenih nacija zadužen za socijalna, humanitarna i društvena pitanja. Rezolucija je usvojena sa 80 glasova za. Bilo je 28 protiv i 68 suzdržanih.

O nacrtu rezolucije izjasnila se i Bosna i Hercegovina, a predstavnici u ovom tijelu Ujedinjenih nacija bili su suzdržani.

Iz Delegacije EU u BiH su za portal "Avaza" istakli da je Evropska unija osudila kontinuiranu široko rasprostranjenu i nesrazmjernu upotrebu sile u Iranu nad mirnim demonstrantima i pozvala Iran da smjesta prestane s nasilnom represijom, oslobodi pritvorene osobe i osigura slobodan protok informacija.



BiH ostala suzdržana. Printscreen

- Uz to, EU je usvojila sankcije protiv niza pojedinaca i subjekata, u kontekstu postojećeg režima sankcija u pogledu ljudskih prava u Iranu, povodom njihove uloge u smrti Mahse Amini i nasilnom odgovoru na proteste.

Treći komitet Generalne skupštine UN-a na sjednici održanoj 16. novembra je usvojio rezoluciju o situaciji u oblasti ljudskih prava u Iranu, pozvavši Iran da, između ostalog, prestane s upotrebom prekomjerne sile protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu.


Ured EU u BiH izražava žaljenje što je Bosna i Hercegovina ostala suzdržana pri glasanju o ovoj rezoluciji. EU očekuje da se zemlje koji teže članstvu u EU u potpunosti usklade sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Najnoviji izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini kao i preporuka o statusu kandidata pozitivno su istakli napredak u usklađivanju BiH sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Očekujemo od BiH da nastavi ići putem potpunog usklađivanja sa stavovima EU - naveli su iz Delegacije EU za portal "Avaza".

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je bila jedina država iz Evrope koja je bila suzdržana po ovom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.