INSPEKTORI NA TERENU

Kažnjeni sa 230.000 KM: Tržni centri prekoračili maržu na osnovne životne namirnice

Izata su 32 prekršajna naloga i to za prekoračenje marži osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od 237.000 КM, dok je 21 prekršajni nalog izdat po drugoj osnovi

Veći tržni centri i marketi entitetu RS kažnjeni su sa 237.000 KM u posljednjih 10 dana. MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

A. Č.

22.11.2022

Veći tržni centri i marketi entitetu RS kažnjeni su sa 237.000 KM u posljednjih 10 dana jer su prekoračili propisanu maržu na osnovne životne namirnice.

- U poslednjih 10 dana ovog mjeseca tržišna inspekcija je u većim tržnim centrima i marketima obavila 40 kontrola, od čega je 27 kontrola bilo neuredno. Izata su 32 prekršajna naloga i to za prekoračenje marži osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od 237.000 КM, dok je 21 prekršajni nalog izdat po drugoj osnovi, koja se takođe odnosi na cijene ostalih roba u prometu – kaže za Srpskainfo Radivoje Gavrić, glavni tržišni inspektor.

Prema preporukama i sugestijama premijera RS, u pojačane kontrole uključeni su gradski i opštinski inspektori koji paralelno sa Republičkim tržišnim inspektorima provjeravaju na terenu da li vlasnici tržnih centara i marketa poštuju Uredbu o ograničenim maržama na osnovne životne namirnice.


45 kontrola

Intenzivna kontrola inspekcije konstantno traje od marta ove godine, a pojačana kontrola započeta je 1. novembra.

- U periodu od kako su uključeni gradski/opštinski tržišni inspektori paralelno sa tržišnim inspektorima RS, a radi kontrole prometa osnovnih životnih namirnica, obavljeno je ukupno 45 kontrola. Od toga je jedna kontrola bila neuredna i odnosila se na kontrolu primjene marži osnovnih životnih namirnica, dok je 10 kontrola od navedenog ukupnog broja, bilo neuredno i to za prekršaje po nekom drugom osnovu – kaže Gavrić.

Srpskainfo je od Inspektorata RS tražila da navedu dva-tri konkretna primjera neurednih kontrola, odnosno da tačno navedu za koji proizvod je utvrđena veća cijena, za koliko i koja kazna je izrečena. Odgovor nisu dobili.

Nezakonita poskupljenja

Premijer RS Radovan Višković obećao je neki dan da će u velikoj mjeri biti suzbijen svaki pokušaj neodgovornog podizanja cijena osnovnih životnih namirnica svih koji krše naredbe ili žele da ovu situaciju iskoriste za bogaćenje.

- Smatram da su cijene nekih od životnih namirnica neopravdano visoke i da nema nijednog razloga zbog čega bi do toga trebalo da dođe – rekao je Višković.

Višković je napomenuo da je izdao nalog da se stave na raspolaganje svi kapaciteti Inspektorata RS i pojača kontrola osnovnih životnih namirnica, a da će trgovci, kod kojih bude utvrđeno neosnovano povećanje prodajnih marži, biti suočeni sa rigoroznijim sankcijama.

On je naveo da će svi kapaciteti Inspektorata biti uključeni kako bi se vidjelo da li je opravdano da je cijena pojedinih životnih namirnica ona koju danas imaju.

Dao sam nalog da inspekcija RS u narednim danima malo ozbiljnije iskontroliše prije svega maloprodajne cijene osnovnim životnih namirnica u svim objektima gdje se ta roba prodaje, kako bi ispoštovali naredbe Vlade RS vezane za marže, cijene, jer imam osjećaj da osnovne životne namirnice poskupljuju i mimo onoga kako bi trebalo da se dešava – zaključio je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.