JASNA PORUKA

Ambasada SAD: Od BiH očekujemo veću podršku za osnovna ljudska prava iranskog naroda

Očekujemo i nastavak usklađivanja sa stavovima Evropske unije na putu BiH ka euroatlantskim integracijama, istakli su

SAD žali što se BiH suzdržala od glasanja o rezoluciji. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

23.11.2022

Rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu, prije nekoliko dana usvojio je treći odbor Ujedinjenih nacija zadužen za socijalna, humanitarna i društvena pitanja. Rezolucija je usvojena sa 80 glasova za. Bilo je 28 protiv i 68 suzdržanih.

O nacrtu rezolucije izjasnila se i Bosna i Hercegovina, a predstavnici u ovom tijelu Ujedinjenih nacija bili su suzdržani. 

Iz Ambasade SAD u BiH ističu da žale što je BiH ostala suzdržana na glasanju. 

- Sjedinjene Države su čvrste u našoj posvećenosti podršci iranskom narodu koji protestira širom zemlje i zahtijeva da njihova vlada snosi odgovornost.Nastavit ćemo tražiti od iranskih zvaničnika i vladinih institucija da odgovaraju za njihova kršenja ljudskih prava i masovno potiskivanje iranskog naroda.

SAD žali što se BiH suzdržala od glasanja o rezoluciji Trećeg komiteta Generalne skupštine UN-a o stanju ljudskih prava u Iranu 16. novembra u kojoj se poziva Iran da prekine upotrebu prekomjerne sile protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu.

Od BiH očekujemo veću podršku za osnovna ljudska prava iranskog naroda, kao i nastavak usklađivanja sa stavovima Evropske unije na putu BiH ka euroatlantskim integracijama - naveli su na Twitteru. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.