ODRŽANA SJEDNICA

CIK podsjeća: Zakonski rok za provedbu posrednih izbora ističe 2. decembra

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona

CIK BIH: Ovjerene kandidatske liste iz 4 kantonalne skupštine. Printscreen

A. Č.

23.11.2022

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske sprovode se odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata Općih izbora 2022. godine, saopćeno je iz CIK-a nakon održane današnje sjednice.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća nadležne organe vlasti da rok za provedbu navedenih posrednih izbora ističe 2. decembra 2022. godine.


Dostavljene kandidatske liste

- U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, Centralna izborna komisija BiH provodi aktivnosti na provedbi posrednih izbora. U toku su aktivnosti nominiranja kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominiranih kandidatskih listi i kandidata- saopćeno je iz CIK-a.

Zaključno sa današnjim danom Centralna izborna komisija BiH je ovjerila kandidatske liste iz 4 kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda PFBiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona.

Također, Centralnoj izbornoj komisiji BiH su dostavljene kandidatske liste iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Skupštine Kantona 10 i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te su u toku aktivnosti na kompletiranju dokumentacije odnosno potpisivanju izjava nominiranih kandidata iz ova tri kantona, kako bi Centralna izborna komisija BiH mogla izvršiti neophodne provjere dostavljenih kandidatskih listi i nominiranih kandidata.


Ko se još čeka

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona.

Narodna skupština Republike Srpske je Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske i trenutno se provode aktivnosti na potpisivanju izjava nominiranih kandidata, kako bi Centralna izborna komisija BiH nakon toga mogla pristupiti proceduri provjera kandidatskih listi i nominiranih kandidata.

Na danas održanoj 86. sjednici Centralna izborna komisija BiH je, pored ostalog, ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.