BIVŠI GLAVNI TUŽILAC

Održano ročište Salihoviću, on poručio: Tužilaštvo je sabralo babe i žabe

Salihović je rekao kako se podaci s velikog broja kopija priloženih računa teško vide, te kako nisu ovjerene

Salihović: Korist ne može biti u piću. Birn

Piše: A. Č. / birn

23.11.2022

Na suđenju bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću, Tužilaštvo Kantona Sarajevo nastavilo je sa iznošenjem materijalnih dokaza, odnosno fiskalnih računa i izvještaja o službenim putovanjima, na koje je optuženi iznio niz prigovora.

Tužilaštvo je iznijelo podatke o troškovima iskazanim na računima u uglavnom ugostiteljskim objektima kreiranim tokom 2016. godine. Uz pojedine račune, Tužilaštvo je predstavilo i dokument u kojem se nalazilo obrazloženje troškova, koji su na današnjem ročištu zbirno iznosili više od 12.000 konvertibilnih maraka (KM).


Jesam li ja popio kiselu vodu ili sok od jabuke

Salihović je dao mišljenje na svaki izneseni podatak s računa i pripadajućeg dokumenta, tvrdeći kako se iz priloženih dokumenata ne vidi da je on bio na tim događajima koji su se desili u ugostiteljskim objektima. Također, i ako bi se ustanovilo da je on bio tu, tvrdi Salihović, iz računa i dokumenata se ne vidi dokaz krivičnog djela.

Prilikom čitanja više računa i pripadajućih dokumenata, Salihović je kazao kako je “riječ o sastancima predstavnika Tužilaštva” s predstavnicima stranih država, tužilaštava ili domaćih institucija kao što je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Salihović je rekao kako se podaci s velikog broja kopija priloženih računa teško vide, te kako nisu ovjerene.

- Na osnovu čega se ovdje vidi da sam imao imovinskopravnu korist? Bilo bi suludo ovo uzeti kao dokaz. (…) Devedeset posto ovih računa je potureno. (…) Ako sam ja bio tu, jesam li ja popio kiselu vodu ili sok od jabuke? Kako sam tu pribavio korist? Imate li dokaz da mi je konobar možda dao novac? Korist ne može biti u piću - kazao je Salihović tokom svojih komentara na dokaze Tužilaštva.

Salihoviću je na teret stavljeno da je u periodu od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.


Sve je sabrano

Pored računa iz ugostiteljskih objekata, Tužilaštvo je priložilo i spisak izvještaja o službenim putovanjima. Salihović je rekao kako je Tužilaštvo sabralo “babe i žabe”, odnosno da mu je na teret stavilo zbir svega navedenog na izvještajima.

- Sve je sabrano. Dnevnice, reprezentacije, spavanje i stavili mi ih na teret. (…) Tamo gdje nema reprezentacije, sabrali su dnevnicu pa čak i avionske karte”, kazao je, između ostalog, Salihović, koji je naposljetku rekao da je Tužilaštvo, sabirajući novac iz izvještaja o službenim putovanjima, njemu na teret “stavilo 35.000 konvertibilnih maraka, od čega je 30.000 stavljeno ni za šta jer se samo 5.000 odnosi na reprezentacije, a ostatak na dnevnice, avionske karte, taksi…”.

Salihović je kazao da, čak i tamo gdje reprezentacije postoje, Tužilaštvo ne može dokazati gdje je u njima naznačen njegov specifični trošak i gdje je u njima krivično djelo.

Nastavak iznošenja materijalnih dokaza Tužilaštva planirano je za 19. decembar 2022. godine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.