ZAKAZANA SJEDNICA

Ustavni sud BiH početkom decembra raspravlja o Komšićevoj apelaciji vezano za Izborni zakon

Komšić je nakon podnošenja apelacije naveo da je posebno zabrinjavajuće da svojom nametnutom odlukom visoki predstavnik krši ranije donesene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a time i sam Ustav Bosne i Hercegovine

Ustavni sud BiH: 1. i 2. decembra o Komšićevoj apelaciji. USTAVNI SUD BIH

S. S.

23.11.2022

Sjednica Ustavnog Suda BiH zakazana je za 1. i 2. decembar 2022. godine sa početkom u 9:30 sati.

Jedna od tačaka dnevnog reda je "zahtjev za ocjenu usaglašenosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine br. CXI., CXII., CXX., CXXI. i CXXVIII. ("Službeni glasnik FBiH" broj 79/22) i čl. od 1. do 5. Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ br. 67/22), koje je nametnuo visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i odlukama br. 06/22 i 07/22 od 2. oktobra 2022. godine."

Riječ o apelaciji po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, a koja se tiče nametnutih izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Komšić je zatražio i privremenu mjeru o nesprovođenju odluke Kristijana Šmita kojom se, uz ostalo, povećava broj delegata Dom naroda Parlamenta FBiH sa 57 na 80.

Komšić je nakon podnošenja apelacije naveo da je posebno zabrinjavajuće da svojom nametnutom odlukom visoki predstavnik krši ranije donesene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a time i sam Ustav Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.