EKSKLUZIVNO

Denis Bećirović, povodom Dana državnosti za "Avaz": Vrijeme je za hrabre i umne ljude

Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, kazao je da su bosanskohercegovački antifašisti upravo putem Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, prije skoro osam decenija, demonstrirali smisao za politiku kontinuiteta s historijskom egzistencijom bh. države.

Bećirović: Borimo se za državu. Armin Durgut / Pixsell

Piše: Miralem Aščić

24.11.2022

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, u ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“ povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, kazao je da su bosanskohercegovački antifašisti upravo putem Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, prije skoro osam decenija, demonstrirali smisao za politiku kontinuiteta s historijskom egzistencijom bh. države. 

Poruke mira

Bećirović kaže da su oni obnovili državnost Bosne i Hercegovine.

- Da nije bilo tih političkih snaga, ne bi bilo ni antifašističke borbe koja je rezultirala očuvanjem teritorijalnog i političkog individualiteta Bosne i Hercegovine. Time su zadužili sve patriote i dobronamjerne ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu da se nastave boriti za ovu državu - istakao je Bećirović.

Novi član Predsjedništva BiH tvrdi da se ne trebamo „plašiti poruka mira i saradnje“, trebamo zajedno graditi budućnost i jačati sigurnost države Bosne i Hercegovine.

- Rješavajmo aktuelne probleme i prestanimo kontinuirano proizvoditi nove. Vrijeme je da hrabrije i otvorenije u našoj zemlji progovore najumniji ljudi, a ne da slušamo najgore i najnečasnije. Akademici, profesori, uspješni privrednici, istaknute kulturne, sportske i druge ličnosti trebaju hrabrije i češće nastupati, a ne da izvor informacija budu falange plaćenih botova bez časti, znanja i morala - dodao je Bećirović.


Presudno vrijeme


Kako kaže, živimo u presudnom vremenu u kojem i Bosna i Hercegovina na geopolitičkoj pozornici treba ponuditi snažno i uvjerljivo ZAVNOBiH kao svoju magna kartu, kao povelju koja korespondira s vrijednostima i dostignućima savremenih demokratija kojima se želi pridružiti.

- To je važan i hitan zadatak današnje generacije. Deklaracija ZAVNOBiH-a o ljudskim pravima treba biti ono što je Deklaracija SAD: strateška tačka kojoj dolazimo iz prošlosti i tačka od koje polazimo ka sadašnjosti i budućnosti - kazao je Bećirović.


ZAVNOBiH je događaj svih događaja

- ZAVNOBiH je događaj svih događaja, majka događaja koji su se dogodili i koji će se, nadam se, dogoditi. To je kategorija nade koja računa na budućnost, na stvaranje ambijenta u kojem će ponovo biti moguće konstituirati politike prijateljstva. Zbog toga je potrebno puno snažnije u narednom periodu afirmirati tekovine ZAVNOBiH-a - istakao je Bećirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.