KRUCIJALNA ULOGA SAD

Avdović: Službeno Sarajevo treba pratiti načela EU kada se u UN-u osuđuju kršenja ljudskih prava

Historija nas uči da je svaka politika duplih standarda donosila još više problema prema onima na koje je aplicirana, istakao je Avdović

Avdović: Hvala predsjedniku Bajdenu na čestitki upućenoj za Dan državnosti BiH. Avaz

H. J. I.

24.11.2022

Analitičar i dugogodišnji novinar u sjedištu UN-a u Njujorku Erol Avdović oglasio se na Twitteru, gdje zahvalio predsjedniku SAD Džou Bajdenu (Joe Biden) na čestitki koju je uputioo članovima Predsjedništva BiH povodom Dana državnosti. 

- Hvala predsjedniku Bajdenu na čestitki upućenoj za Dan državnosti BiH. Politička realnost u BiH i to da je gđa. Cvijanović odbila Vašu čestitku kao i bezuspješna politika appeasmenta (umirivanja) gdina. Dodika ne daje rezultate zahtjeva promjene američke politike prema BiH.


Krucijalna uloga SAD

Samo ona politika SAD podrške punoj demokratiji i jednakim pravima za sve ljude na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u kojoj se svi državljani BiH mogu kandidovati za sve političke funkcije i biti glasani od svih stanovnika koji imaju pravo glasa je OK. Bez diskriminacije.

Krucijalna je uloga SAD podršci legalne neovisnosti BiH sudova, od onih lokalnih do Ustavnog suda BiH, koji trebaju štititi ljudska prava svih stanovnika BiH bez obzira ko su i šta su, nacionalno ili drugčije, bez utjecaja politike na njihovo odlučivanje. To je kompas i putokaz.

Demokratska prosvjetljenja su korisna posebno kad dolaze s pravog mjesta. Sasvim je opravdana primjedba Ambasade SAD u BiH da je bh. diplomatija trebala glasati za rezoluciju UN-a koja osuđuje masovno i neprihvatljivo kršenje ljudskih prava u Iranu. To treba uvažiti.


Politika duplih standarda

Službeno Sarajevo treba pratiti načela EU kada se u UN-u osuđuju i kršenja ljudskih prava, npr. Palestinaca ili masovno kršenje prava bilo kojih ljudi bilo gdje na svijetu. Uključujući i ljudska prava svih građana Bosne i Hercegovine. Poštivati EU Konvenciju o ljudskim pravima.

Trebamo to raditi principijelno i bez trunke politikanstva ili u znak popustljivosti (politike umirivanja, appeasmenta). Historija nas uči da je svaka politika duplih standarda donosila još više problema prema onima na koje je aplicirana. Još jednom hvala i God Bless America - napisao je Avdović na Twitteru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.