POLITIČKI VETERAN

Šefik Džaferović čeka novu poziciju: "Fikus" otišao u penziju, uzeo 30.000 KM otpremnine

Džaferović se nada da bi ga Izetbegović mogao predložiti u Dom naroda BiH

Sebija, Bakir i Džaferović: Šta će biti s čuvarom fotelje. avaz

Piše: M. Aš.

24.11.2022

Politički veteran i dugogodišnji funkcioner SDA Šefik Džaferović zvanično se penzionisao prije nekoliko dana, saznaje "Avaz".

Bivši član Predsjedništva BiH 9. septembra napunio je 65 godina te je po sili zakona stekao uvjete za penziju.

Šest plaća

Odluka o penzionisanju uručena mu je nekoliko dana prije imenovanja novog saziva Predsjedništva BiH.

Prema informacijama "Avaza", Džaferoviću je isplaćena i otpremnina. Tačnije, dobio je šest prosječnih plaća. Ako se zna da mu je plaća bila oko 5.000 KM, Džaferoviću je isplaćeno oko 30.000 KM, što ga sljeduje prema zakonu.

Za sada nije poznato šta je uradio s ovim novcem, tačnije da li ga je donirao ili zadržao za sebe.

Međutim, pitanje je šta će biti s ovim političkim veteranom. Bez obzira na penzionisanje, i dalje želi ostati u politici.

Saznajemo da je duboko razočaran odnosom rukovodstva SDA prema njemu, jer mu zvanično nije predložena nijedna pozicija nakon što mu je istekao mandat.


Tri mjesta

Džaferović se nadao da bi ga Bakir Izetbegović, lider SDA, mogao predložiti u Dom naroda BiH jer ovoj stranci pripadaju tri mjesta.

Ali trenutno je za tri pozicije previše kandidata. Jedan od njih je Izetbegović, dok je pozicija delegata obećana i Safetu Softiću.

No, u igri je još i Alma Čolo, ugledna pravnica. Tako je neizvjesno hoće li čuvar Bakirove fotelje dobiti priliku da sjedi u Parlamentu naredne četiri godine.

U petak smo kontaktirali Džaferovića, ali nakon obećanja da će nam se javiti kasnije, na pozive više nije odgovarao.   

Dugogodišnja karijera

Od prvog radnog angažmana Šefika Džaferovića, već davne 1979., do isteka mandata u Predsjedništvu BiH prošle su 43 godine. Od 1979. do 1992. godine radio je u Općinskom i Okružnom sudu u Zenici, a tokom rata bio je načelnik CSB Zenica. S članstvom u SDA njegova politička karijera krenula je uzlaznom putanjom, od savjetnika tadašnjeg guvernera i poslijeratnog predsjedavajućeg Skupštine ZDK, poslanika u Domu naroda PFBiH, zatim Domu naroda BiH, a na kraju i člana Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.