UOČI DANA DRŽAVNOSTI

Pet mjeseci od rušilačkog pohoda, Partizansko spomen-groblje u Mostaru u otužnom stanju

Iz Tužilaštva HNK nema novih informacija u vezi istrage, a obnova bi trebala početi sljedeće sedmice

M. Sm.

Posjetom Partizanskom spomen-groblju, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti antifaštima, u Mostaru će sutra početi obilježavanje Dana državnosti BiH.

Tako će brojne delegacije UABNOR-a, SABNOR-a, predstavnika vlasti svih nivoa u BiH, kao i građani, ovaj nacionalni spomenik BiH, remek-djelo velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića zateći u užasnom stanju.

Jer, Partizansko spomen-groblje i danas, u što se uvjerila naša ekipa, izgleda kao i prije nešto više od pet mjeseci kada je skoro u potpunosti devastirano i kada je u paramparčad razbijeno 700 ploča, kamenih cvjetova, sa imenima ubijenih antifašista.

Rušilački pohod

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona nema novih informacija u vezi istrage za rušilački pohod na Partizansko groblje.

Podsjetimo, prije tri mjeseca iz Tužilaštva HNK su zatražili da se Federalna uprava policije (FUP) i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) uključe u rad na ovom slučaju.

Zbog svega, nedavno su se, 14.novembra oglasili iz UABNOR-a Mostar sa informacijom o tome da „počinioci nisu otkriveni niti javnost ima ozbiljniju informaciju od one da je istraga u toku“.

- Neposredno poslije izvršenog terorizma brojni političari i nosioci funkcija u izvršnoj vlasti obišli su ovaj spomenik i dali mnoštvo obećanja o pomoći u saniranju šteta i efikasnoj istrazi. Sve je završilo na nedovoljnih 200 hiljada KM Federalne vlade. Ostala obećanja bila su pokušaji ubiranja jeftinih predizbornih poena. Na Partizanskom spomen groblju nema još ništa ni od videonadzora koji obeća gradonačelnik, ali ni od obezbjeđenja i novca koji obećaše oni sa državnog nivoa - naveli su tada, između ostalog, iz UABNOR-a.

Nije predviđena obnova

Kako smo pisali u Agenciji „Stari grad“ Mostar su u oktobru otpočeli aktivnosti na realizaciji projekta „Obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija Partizanskog spomen-groblja“, a koji će biti finansiran, upravo, sredstvima datim od Federalne vlade.

Projektom je predviđeno postavljanje zaštitne ograde u dužini od 480 metara, obnova suvenirnice i sobe za videonadzor, postavljanje javne rasvjete te izgradnja vodonatapnog sistema. Ugovor sa izvođačem radova je potpisan 15.novembra, a kako su nam danas kazali iz Agencije, radovi bi, ako vremenske prilike budu povoljne, trebali otpočeti naredne sedmice.

Također, saznali smo da ovim projektom nije predviđena obnova kamenih cvjetova, budući da je za to neophodno sačiniti poseban elaborat.

NA VRH

Podijeli članak na