RATNI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Ejup Ganić na FIN-u: Obrazovanje će sačuvati državu, naciju i identitet

On je analizirao odnos prema domovini, postignuća, posrnuća i nesnalaženja

Ejup Ganić na FIN-u. BIR

S. S. / BIR

25.11.2022

Akademik i ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić govorio je na sinošnjoj akademiji koja se održala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. 

Tema je bila "Naš odnos prema domovini BiH".

60 posto ljudi voli BiH

On je analizirao odnos prema domovini, postignuća, posrnuća i nesnalaženja.

- Tu su uglavnom Bošnjaci plus ostali koji vole BiH, nas je više od 60 posto. Jedna država gdje 60 posto voli tu državu, ona će opstati ako su iole sposobni, a ja se nadam da ima nas dovoljno sposobnih. S druge strane, ova država postoji od Kulina bana, postoji od srednjeg vijeka, a kad se govori o Kulin banu ako čitate taj tekst vidi se da je ona bila jedan jak entitet u to vrijeme, jer preuzima odgovornost za razne stvari - rekao je Ganić.

Govori da je tu postojao i jedan dio pravnog sistema i organizacije. 

- Prema tome, ovo je stara država, ali puno je novih neprijatelja koji pokušavaju, ali kad smo preživjeli od 1992. do 1995. godine, mislim da je to bio jedini trenutak kada su imali neke šanse - kazao je Ganić.

Ključ domovine u obrazovanju

Govorio je i da je ključ domovine u obrazovanju.

- Da učimo i da se obrazujemo. Da jedan vrijedi za troje. Obrazovanje će sačuvati i državu i naciju i identitet. Moj ključni odgovor je obrazovanje. Dugo sam bio u politici, ali sam na kraju odlučio da ostatak života podredim borbi za obrazovanje mladih, jer to je budućnost. Moramo mi, naravno, i puno toga unutra sređivati, eliminisati korupciju, zavisnost, da jedni druge pomažemo, da to bude država jaka iznutra. S druge strane, da sačuvamo sve naše institucije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.