DODATNIH 30 MILIONA KM

Vlada RS planira novo zaduženje: 2023. dospijeva glavnica sa Bečke berze

Poznavaoci ekonomskih prilika kažu da je politika zaduženja pogrešna i da postoji mogućnost da kreditori izgube povjerenje

Višković i Dodik tvrde: Zaduženja su sasvim normalne finanijske operacije. Dejan Rakita / Pixsell

H. J. I.

27.11.2022

Vlada Republike Srpske nastavlja da se zadužuje. Naime, plan je zaduženje od dodatnih 30 miliona maraka aukcijom trezorskih zapisa, čime će se ukupno zaduženje RS putem Banjalučke berze u ovoj godini popeti na vrtoglavih 386 miliona KM. Rok dospijeća je u maju sljedeće godine. 

A baš 2023. godine, između ostalog, dospijeva i glavnica za vrijednosne papire koje je Vlada RS prodala na Bečkoj berzi u vrijednosti oko 180 miliona eura.


Budžet RS nikad veći

Budžet RS nikada veći, ali od 4,1 milijarde, koliko je planirano za 2023. godinu, skoro četvrtina tih sredstava, to jeste oko milijardu maraka je usmjereno za servisiranje dugova i obaveza koje pristižu u toj godini. Prema riječima premijera i mandatara Radovana Viškovića, u odnosu na BDP dug je smanjen, te RS može servisirati svoje obaveze.

- RS je mogla završiti 2022. da se ne zaduži ni jednu KM, ali u tom slučaju ne bi moglo biti rasta plata, penzija, socijalnih davanja i ostalog - poručio je Višković.

Kako kaže, dosadašnja zaduženja su išla po nižim kamatnim stopama. Prema riječima predsjednika RS Milorada Dodika,  na tržištima. Dodaje da će ipak u 2024. godini biti značajno manje isplate dugova.

- Ova vlada je bila ranije napadana zašto je izašla na Bečku berzu i zašto je povukla taj novac, a ja ću vam reći da je to bila fiksna kamata i da danas kamata na otvorenom tržištu u Evropi za ovaj region prelaze već sedam posto - kaže Dodik.

A baš je posao s obveznicama na Bečkoj berzi i otplata tog duga jedan od većih izdataka kada je riječ o narednoj godini, a prema riječima ekonomskog stručnjaka Zorana Pavlovića, Vlada je dala ozbiljne garancije.


Politika zaduženja je pogrešna

- Ima jedna klauzula koja je definisala da u slučaju da onaj ko emituje obveznice ne bude u mogućnost da isplati vlasnicima obveznica novac, oni će imati pravo da zaplijene bilo koju kompaniju ili firmu u kojoj je većinski vlasnik Vlada, minimum 51 posto - pojašnjava Pavlović.

- Mi ćemo ovaj servis vratiti i ostati solidan finansijski partner onima koji su imali povjerenje, tako da mi ne vidimo neko opterećenje - tvrdi Dodik.

Poznavaoci ekonomskih prilika kažu da je politika zaduženja pogrešna i da postoji mogućnost da kreditori izgube povjerenje.

- Oni nas konstantno ubjeđuju da što se više zadužujemo nama je sve bolje, čak i sada kada se zadužujemo da vratimo zaduženja. Doći ćemo u situaciju da se više nećemo moći zadužiti i servisirati prethodne dugove. S obzirom na to da su otplata vanjskog i unutrašnjeg duga prvi na listi prioriteta, doći ćemo u situaciju da novac penziju, obrazovanje, policiju i sve javne službe moramo prvo dati stranom ili domaćem kreditoru - upozorava Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital.

Vukelić dodaje da je kreditni rejting Bosne i Hercegovine na korak do kategorije smeće, te da će za svako naredno zaduživanje garancije biti mnogo veće, u vidu najvećih kompanija koje se nalaze u državnom vlasništvu, navodi FTV.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.