LIDER NES-A

Ogrešević: Smatram da će Nikšić biti dobar premijer, sebe vidim gdje god, vjerovatno kao gradonačelnika Cazina

Fokus je na ekonomskim i socijalnim temama shodno općem stanju u društvu i svijetu, rekao je Ogrešević

Ogrešević: Definirali smo zajedno načela i principe. PRINTSCREEN / BHRT

A. O.

28.11.2022

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević tokom gostovanja na BHRT-u izjavio je da nema informacije da će potpisivanje Sporazuma o formiranju vlasti između Osmorke i HDZ-a koje treba da se održi sutra biti plorongirano.

- Nikšić je rekao da je Konaković preletio. Nije ga napisao HDZ, ne može se tako opisivati proces, mi smo uzeli aktivno učešće. Definirali smo zajedno načela i principe. Prvo smo mi razgovarali unutar Osmorke ili kako već, pa smo onda usaglašavali. On je uređen po oblastima. Puno je elemenata, kandidatski status BiH i ispunjavanje uslova, tu smo svi saglasni. Fokus je na ekonomskim i socijalnim temama shodno općem stanju u društvu i svijetu. Moramo biti spremni za iduću godinu, bit će puno izazova socijalnog karaktera. Mi kao dio partnera, znate da su NES i Stranka za BiH potpisali sporazum, nismo učestvovali neposredno u razgovoru sa Čovićem i znamo ono što nam je prenešeno - rekao je Ogrešević.


Bez pritisaka

Ogrešević je izjavio da Osmorka nije preuzela obaveze za ono o čemu se u javnosti špekulira kada je riječ o popuštanju HDZ-u i prihvatanju njihovih rješenja te da stranke koje čine Osmorku nije okupila netrpeljivost koju imaju za SDA.

- Mislimo da bi ove neke procese mogli bolje i dinamičnije raditi. Primjer je Krajina gdje nema niti jednog strateškog projekta i značajnih ulaganja. Mislimo da bismo bolje odlučivali, da fokus bude na sektore energetike i privrede - rekao je Ogrešević.

Kada je riječ o Osmorci i o pitanju da li je nju ujedinila međunarodna zajednica, tvrdi da nije bilo pritisaka. Međutim, istakao je kako je zapazio da je Izetbegović razgovarao sa ambasadorom Velike Britanije. 

- Komunikacija postoji i treba postojati, ne mogu reći da je bilo pritisaka što se tiče NES-a i SBiH - odgovorio je Ogrešević.



Borba za državu

O tome da li predsjednik HDZ-a Dragan Čović pravi i druge kalkulacije kako bi se što prije formirala vlast u BiH nakon održanih Općih izbora, Ogrešević je izjavio da se ne boji takvih situacija, već da se brine za državu. Izjavio je da te dvije stvari treba razdvojiti.

- Jedna je da pitanje države, ustavnih promjena, ustrojstva nije stvar Osmorke ili SDA i DF-a nego svih i to je naš princip. Prema tome, mislim da ta priča u smislu da je nešto već dogovoreno, da smo nešto obećali, to se mora izglasati u parlamentima. Mi smo bez obzira na status opozicije podržavali ono što smatramo da je dobro za državu, a nismo podržavali ono što nije dobro ili pravedno. Svi će biti u prilici da se u parlamentu bore za državu. U strateškim stvarima moramo razgovarati. Druga stvar je učešće u vlasti. I SDA se bori da bude u vlasti. Mi hoćemo da formiramo većinu jer smatramo da neke stvari možemo bolje - izjavio je Ogrešević.

Upitan je i o tome, šta misli ko će biti premijer FBiH, predsjednik NES-a smatra da će to biti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

- Mislim, on ima određeno iskustvo, znao bi raditi, mislim da tu neće biti problema. Mislim da je Nikšić dobar kandidat. Sebe vidim gdje god, vjerovatno kao gradonačelnika Cazina - izjavioje Ogrešević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.