PORUKE

Profesor Franjo Topić za "Avaz": Suverena BiH je najbolje rješenje

Treba dom voljeti, treba BiH voljeti, popravljati ono što ne valja, a ne kukati zašto ne valja, kazao Topić

Topić: Lako je zlo činiti, a dobro vrlo teško. AVAZ

Piše: Al. Bajramović

29.11.2022

Idealna rješenja ne postoje, ali nemam nikakvih dilema da je suverena BiH najbolje rješenje, kazao je za “Avaz” prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Panevropske unije BiH te član Evropske akademije nauka i umjetnosti.

Ispunjen sukobima

Ove godine izostao je s prijema povodom Dana državnosti BiH jer je na liječenju u Zagrebu, odakle za “Avaz” poručuje da je “domovina prošireni dom”.

- Treba dom voljeti, treba BiH voljeti, popravljati ono što ne valja, a ne kukati zašto ne valja - ističe profesor Topić.

Na pitanje da prokomentira današnju situaciju u BiH, na opasku da ona već predugo traje, Topić odgovara da period ispunjen sukobima, problemima i podjelama u historiji ove zemlje uopće nije dug.

- Godine 1870. nastala je Italija i ukinula Papinsku državu. Znate li koliko su dogovori trajali - 59 godina. Sve do Lateranskog ugovora 1929., kada je osnovan Vatikan. A svi su Talijani i svi su katolici - pojašnjava Topić.


Činimo dobro

Najveći problem u BiH je što se odnosi između nacionalnih stranaka prenose na narode, pa je tako stvoreno puno mržnje u narodu.

- Zato pozivam sve dobronamjerne ljude da rade na tome da bude manje mržnje među ljudima. Lako je zlo činiti, a dobro vrlo teško. Lako je ubiti čovjeka, ali da ga rodite, odgojite, školujete, treba puno vremena, strpljenja, snage i novaca. Činimo dobro, izbjegavajmo sve što je zlo, odgajajmo djecu u duhu mirotvorstva i razlikujmo stranke i narode - poručuje Topić.

Podrška reisa Kavazovića

U Margetićima kod Novog Travnika prošle sedmice započeta je izgradnja kapele posvećene papi Ivanu Pavlu II i Centra “Ljudsko bratstvo”.

- Zaklada ima misiju pomirenja među ljudima, zbližavanja i saradnje, promoviranja bratstva i sestrinstva među njima. Podršku su nam dali i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, pravoslavni svećenik iz Travnika, prisustvovali su i muslimani i katolici. Dosta nam je mržnje. Većini ljudi bitni su samo kruh, krov i mir - ističe - Topić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.