FUNKCIONER PDP-A

Vuković: Niko ne treba da ima četiri delegata u Domu naroda, pa tako ni SNSD

Nije dobro da bilo ko ima četiri delegata u Domu naroda BiH jer time dobija nevjerovatnu moć blokade svih procesa, rekao je

Nenad Vuković: Prodisale bi institucije BiH koje su bile zarobljene prethodne četiri godine. FEDERALNA TELEVIZIJA

S. S. / Federalna

28.11.2022

Gost emisije Rezime Federalne televizije bio je Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a.

Kaže da je današnji sastanak u centrali SDP-a bio izuzetno prijatan.

- Razgovarali smo o brojnim temama, ne samo o izboru delegata u Dom naroda BiH nego i o budućem Vijeću ministara, generalno o političkim odnosima i u RS-u i na nivou BiH i svim aktuelnim temama koje su važne za politički život u ovom trenutku - rekao je Vuković.

Prohodnost s dva delegata

Pojašnjava da je četvrti delegat najaktuelnija tema, pogotovo zato što ih u srijedu očekuje konačno glasanje u NSRS-u i konačna odluka o tome da li Dodik ima tog četvrtog delegata kojim može da blokira sve procese u BiH.

- Ili će pak opozicija dobiti drugog delegata. Rekao bih da je sve više onih koji razumiju da četvrtog delegata ne treba dobiti bilo koja politička partija. Nije dobro da bilo ko ima četiri delegata u Domu naroda BiH jer time dobija nevjerovatnu moć blokade svih procesa. Zbog toga naša poruka nije isključivo da ne treba samo Dodik imati četvrtog delegata, nego to ne trebamo biti ni mi u budućnosti ako budemo imali eventualno priliku za takav raspored snaga. Ja se nadam da ćemo u srijedu imati takvu odluku da će SNSD ostati sa najviše tri delegata u Domu naroda i da će opozicija imati dva delegata, čime se na neki način otvaraju mogućnosti za formiranje Vijeća ministara možda drugačije nego što to izgleda danas - istakao je Vuković.

Vuković pojašnjava da su dva scenarija nakon sjednica NSRS-a.

- Jedan je da dobije SNSD tog famoznog četvrtog delegata i da dobije taj paket odlučivanja na nivou BiH i da gledamo ono što smo gledali prethodne četiri godine. Ukoliko mi dobijemo drugog delegata stvari se značajno mijenjaju. Dom naroda funkcioniše na način da prohodnost odluke imaju sa dva delegata u Domu naroda, što znači da bismo omogućili da prođu ona zakonska rješenja za koja je zaista neophodno da prođu. Na neki način prodisale bi institucije BiH koje su bile zarobljene prethodne četiri godine - mišljenja je Vuković.

Mogu ući vlast umjesto SNSD-a

Navodi da Dodik treba da razmisli da li ima 53 poslanika u NSRS-u jer računa na poslanike svih političkih partija koje su u izbornom procesu bile čak i neutralne.

- Ovo što se tiče spinovanja da imaju u opoziciji neki koji razmišljaju da bi prišli vlasti, mislim da su ta vremena preletača prošla i da nećemo opet gledati epizodu "papaka" o kojima smo govorili od 2014. do danas. Klima se značajno promijenila u društvu i građani su počeli da reaguju na one koji su preletači. Lagano se pomjeramo kad je u pitanju razvoj demokratije kao društvo - rekao je Vuković.

Smatra da mogu ući u vlast umjesto SNSD-a.

- Prvi uslov da bi uopšte razgovarali o vlasti na državnom nivou je da u srijedu glasanje prođe tako da opozicija ima tog drugog delegata u Domu naroda. Međutim, mi ne želimo ući u vlast ako ne znamo šta će raditi ta vlast u narednom periodu. Ne želimo samo da budemo zamjena SNSD-u iz RS-a a da sve ostane kao prethodne četiri godine. Željeli bismo da postavimo određene ciljeve. Insistirali bismo prvo da se promijeni Izborni zakon. Za nas iz RS-a je veoma bitno u tehničkom dijelu ili ono što smo zvali paket integriteta, da taj posao uradimo na najkvalitetniji mogući način jer ove male promjene koje je uradio gospodin Šmit nisu doprinijele tome da imamo fer i poštene izbore. Bilo bi neophodno da uvedemo i elektronsko glasanje i skreniranje glasačkih listića i kamere na biračkim mjestima i sve ono što je moguće da uradimo, a što bi učinilo zaista izbore fer i poštenim. Mislim da je najteže postići dogovor vezano za članove Predsjedništva BiH - poručio je.

Vuković kaže da su danas imali ozbiljniji razgovor sa SDP-om, ali da sa drugima još nisu razgovarali.

Ističe da PDP dugo godina trpi niske udarce od strane SNSD-a da su bliski strancima.

- Možda su ovi izbori najbolje pokazali koliko ne stoje te etikete koje smo mi dobili - zaključio je Vuković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.