SARAJEVO

Čović i Nikšić danas potpisuju sporazum Osmorke i HDZ-a

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija

Sa sastanka u Mostaru: Postignut dogovor. Denis Kapetanovic / Pixsell

A. Č.

29.11.2022

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH, za danas je planirano potpisivanje Sporazuma između Osmorke i HDZ-a BiH.

Riječ je o dokumentu pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine".

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Potpisivanje je zakazano u 11 sati. Dokument će u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisati Dragan Čović, a u ime koalicije stranaka SDP BiH Nermin Nikšić.

Nikšić je na pitanje da li je on novi Federalni premijer, rekao je da bi mu bilo lagodnije da u parlamentu provede četiri godine.

- Ali kada morate preuzeti odgovornost, onda lagodnost morate ostaviti po strani. Nismo još o tome govorili, ali pričam sa partnerima - rekao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.