U BUDVI

Podžić učestvovao na sastanku Američko-jadranske povelje u Crnoj Gori

Teme o kojima se razgovaralo tokom sastanka bile su savremeni sigurnosni izazovi u globalnom okruženju

Sa održanog sastanka. MO BIH

A. O.

29.11.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić predvodio je delegaciju MO BiH na sastanku ministara odbrane država članica regionalne inicijative Američko-jadranske povelje (A-5) (US Adriatic Charter), koji je održan 29. novembra 2022. godine, u Budvi, Crna Gora.

Domaćin sastanka je Ministarstvo odbrane Crne Gore, zemlje koja je za period od jedne godine (2022) zemlja predsjedatelj ovom regionalnom inicijativom. Ministarski sastanak u ovom formatu se održava jednom godišnje.


Zajednički strateški interesi

Pored Sjedinjenih Američkih Država, zemlje punopravne članice Američko-jadranske povelje su Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Sjeverna Makedonija.

Teme o kojima se razgovaralo tokom sastanka bile su savremeni sigurnosni izazovi u globalnom okruženju, kao i zajednički strateški interesi i ujedinjeni napori ka pomoći Ukrajini. Također, razmatrana je budućnost i unapređenje regionalne saradnje pod okriljem inicijative A-5.


Redovna evalucija

Na sastanku je usvojena i Zajednička izjava ministara odbrane, te dokument "Koncept revitalizacije A-5", kojim su stvoreni preduslovi za redovnu evaluaciju i ocjenu kvaliteta planiranih zajedničkih aktivnosti.

U sastavu delegacije Ministarstva odbrane BiH, pored ministra Podžića bili su šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju MO BiH Senka Zeljaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.