SDA ODLAZI SA VLASTI

Profesor Enver Kazaz za "Avaz": Sporazum Osmorke i HDZ-a jedan od najvažnijih društvenih momenata od Dejtona do danas

Ovim sporazumom stanovnicima BiH otvara se krhka nada da budućnost može biti bolja i da ćemo zaustaviti demografsku katastrofu, rekao je Kazaz

Kazaz: SDA je uništavala državni sistem. Avaz

Piše: A. Bajramović

29.11.2022

Potpisivanje sporazuma stranaka Osmorke i HDZ-a jedan je od najvažnijih društvenih trenutaka od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, smatra profesor Enver Kazaz.Pojašnjava da se po prvi put, zahvaljujući inicijativi Osmorke, na političkoj sceni u BiH pojavljuje neka vrsta programske koalicije.

- Ali i zato što sa vlasti odlazi SDA, kao treći stub nacionalističkih stranaka koji je uništavao državni sistem. Korupcijom, kriminalom, nepotizmom, raznim manipulativnim oblicima vladavine. Sa scene odlaze i način na koji su upravljali javnim preduzećima privatizirajući ih u partijske svrhe, način na koji su odbijali liječenje djece, na koji su zloupotrebljavali pravosuđe da skrivaju ubistva ubijenih mladića. Odlazi sa scene i način na koji su uništili javno zdravstvo. Ovim sporazumom stanovnicima BiH otvara se krhka nada da budućnost može biti bolja i da ćemo zaustaviti demografsku katastrofu – kazao nam je Kazaz.


Podsjećamo, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH potpisan je sporazum između Osmorke i HDZ-a BiH.

Dokument pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022.–2026. godina" potpisali su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a uime koalicije stranaka predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.