NOVI UDAR NA GRAĐANE

Cijene više nego u EU i Americi: Hljeb ponovo poskupio!

Niko ne upravlja zemljom jer, da upravlja, sigurno ne bi do ovoga došlo, kazao je Bago

Polubijeli hljeb sada košta 1,70 KM. Ilustracija

Piše: A. Kukić

30.11.2022

Val poskupljenja se nastavlja. Tri najprodavanija proizvoda kompanije „Klas“ skuplja su za 20 feninga, pa tako sad polubijeli i narodni hljeb koštaju po 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM.

Ovo je već drugo poskupljenje hljeba ove godine, a iz kompanije „Klas“ kao razlog navode rast cijena žitarica, energenata i goriva.


Potrošačka korpa

- Razlog poskupljenja u pekarskoj industriji u BiH, otprilike u prosjeku 15-20 posto, jeste porast cijena sirovina, energenata i goriva. Samo porast cijena žitarica u odnosu na prošlu godinu je oko 40 posto, a u odnosu na pretprošlu više od 90 posto - kazali su iz „Klasa“ za „Avaz“.

Marin Bago iz Udruženja potrošača „Fortuna“ iz Mostara kazao je za „Avaz“ da potrošačka korpa možda već ovog momenta iznosi 3.000 KM i da prelazimo crvenu liniju kada je riječ o cijenama.

- Građani izražavaju nezadovoljstvo, međutim, izražavamo nezadovoljstvo jedni drugima, a ne kome trebamo, i mislim da se to mora promijeniti. Zaista je nenormalno da je u BiH dvostruko skuplja potrošačka korpa nego u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, da su građani prepušteni sami sebi i da niko ne upravlja zemljom jer, da upravlja, sigurno ne bi do ovoga došlo - kazao je Bago.


Bez pitanja

Dodaje kako nije samo hljeb najednom poskupio, već je primijetio da su u prodavnicama podignute i cijene mliječnih proizvoda za oko 20 posto.



Bago: Svako postavlja cijene kako želi. FENA

- Hrana u BiH je najskuplja u regionu, mnogi proizvodi su skuplji nego u EU i Americi, to nema veze s ekonomijom i društvenim uređenjem, to je isključivo zbog izostanka kvalitetnog upravljanja zemljom, ništa drugo. Prepušteni smo sami sebi, svako postavlja cijene kako želi i niko ne postavlja pitanja iz kojih je tačno razloga kod nas dvostruko skuplji život nego u zemljama okruženja - rekao je Bago.

Tu nije kraj

Mediji u Banjoj Luci javljaju da će od 1. decembra u entitetu RS hljeb, također, biti skuplji za 10 posto, a već sada u Banjoj Luci košta 2 marke. Da poskupljenjima nije kraj, govore i najave mlinara i pekara koji kažu da se novi rast cijena očekuje već početkom naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.