JEDAN OD PANELISTA

Saša Petrović o "Avazovoj" konferenciji "Cyber sigurnost": Pokušat ćemo podići svijest o cyber opasnosti

Mi ćemo na konferenciji pokušati prezentovati realno stanje cyber prijetnji u BiH, cyber forenzike, cyber istraga i ponuditi rješenja koja bi sa naše tačke gledišta, iz prakse, mogla primijeniti, rekao je Petrović

Konferencija će se održati 10. decembra u Radon Plazi. Avaz

Piše: H. J. I.

30.11.2022

"Dnevni avaz" organizira konferenciju "Cyber sigurnost" koja će biti održana 10. decembra u Sarajevu u hotelu Radon Plaza.

Cilj ove konferencije je da se prikaže realno stanje o informacionoj bezbjednosti u Bosni i Hercegovini sa fokusom na prijetnje prema ključnoj infrastrukturi te korporativnoj sigurnosti informacionih sistema.

Jedan od panelista na konferenciji bit će i Saša Petrović, istražitelj Federalne uprave policije i ekspert za cyber sigurnost. 


- Što se tiče same konferencije, pokušat ćemo podići svijest o opasnosti, posebno privrednim subjektima u FBiH. U posljednjih dvije do tri godine u kontinuitetu su napadi, kompromitovanje poslovnih mailova, napadi zaključavanja podataka, gubici su enormni. Najveći gubitak je 900 hiljada KM za jednu firmu bio. Primijetili smo da menadžmenti kompanija uopšte ne razmišljaju o ulaganju u cyber sigurnost. Mi ćemo na konferenciji pokušati prezentovati realno stanje cyber prijetnji u BiH, cyber forenzike, cyber istraga i ponuditi rješenja koja bi sa naše tačke gledišta, iz prakse, mogla primijeniti - rekao je Petrović. 

Učešće na konferenciji su potvrdile desetine učesnika. Do sada, prijavili su se uposlenici kompanija iz IT sektora, poput Mistral Technologies, TeleGroup Sarajevo, Fortinet... Također, svoje učešće su potvrdili iz Ambasade Francuske, Ambasade Velike Britanije, Delegacije EU u BiH, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije BiH, Elektroprivrede BiH, Univerziteta u Sarajevu, INZA Instituta za upravljanje rizicima... 

Naravno, bit će govora i o kapacitetima BiH za cyber odbranu odnosno ratovanje. Činjenica je da privredni subjekti odnosno privatne kompanije, trpe ogromne štete, a o čemu će na "Avazovoj" konferenciji biti najviše govora.

Stručnjaci za cyber sigurnost na "Avazovoj" konferenciji će ponuditi rješenja brojnih problema!

Za učešće na konferenciji Cyber sigurnost prijavite se na OVOM LINKU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.