REKAO ADVOKAT STOJANOVIĆ

Ni potjernica ne garantuje ekstradiciju Mahmuljina

Advokat Miodrag Stojanović smatra da Turska neće isporučiti bivšeg generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina za kojim je raspisana Interpolova potjernica

Mahmuljin: Sud BiH ga u prvostepenom postupku proglasio krivim i osudio ga na deset godina zatvora. BIRN

A. Č.

30.11.2022

Advokat Miodrag Stojanović smatra da Turska neće isporučiti bivšeg generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina za kojim je raspisana Interpolova potjernica, ukoliko je u toj zemlji.

Stojanović je kazao da je pravilo takvo da se ona dostavlja međunarodnim bezbjednosnim agencijama, odnosno svim članicama Interpola.

- Ukoliko se, u jednom trenutku, u bilo kojoj državi koja je potpisnica Interpola, locira ili pronađe lice koje je na potjernici, ulazi se u proceduru njegove ekstradicije, rekao je Stojanović za Nezavisne novine.

Ali to, dodao je, podrazumijeva određene protokole.


- Prvo, da li je to djelo - djelo po zakonu te države? Pod dva - da li je za to djelo, koje mu se stavlja na teret, nastupila zastara, amnestija ili pomilovanje? Nije. Pod tri - da li je ta presuda zasnovana na kršenju ljudskih prava optuženog? Nije. U konkretnom slučaju, u pitanju je pravosnažna presuda Suda BiH, rekao je Stojanović.

Ako bi Turska došla do Mahmuljina i uhapsila ga, Stojanović kaže da bi bila dužna da ga isporuči BiH.

- Ali, da li postoji volja, da li on možda ima tursko državljanstvo, to ne znamo, kazao je Stojanović.

Sud BiH je u prvostepenom postupku proglasio Sakiba Mahmuljina krivim i osudio ga na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u septembru 2021. uvažilo Mahmuljinovu žalbu i ukinulo prvostepenu presudu, a krajem novembra 2021. počeo je obnovljeni postupak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.