EUROTASTUPNICA HDZ-A

Zovko: Izvještaj Evropskog parlamenta poziva na provođenje izbornih reformi u BiH

Poziva političke aktere u zemlji da pokažu predanost i poduzmu značajne korake prema članstvu u EU napredovanjem u osam koraka iz preporuke Komisije

Željana Zovko. EPP

H. J. I.

30.11.2022

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je godišnji izvještaj o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Ovim su izvještajem zastupnici u Evropskom parlamentu ocijenili ulogu EU na međunarodnoj sceni i analizirali kako na angažman Unije utiče geopolitička situacija, poput ruskog rata protiv Ukrajine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko čestitala je zastupniku Mekalisteru (McAllister) na njegovom usvojenom izvještaju, navodeći da izvještaj šalje važnu poruku institucijama EU i evropskim partnerskim zemljama kako ići naprijed u ovim nestabilnim vremenima, saopćeno je iz EPP-a.

Zovko se posebno osvrnula na jasan stav Evropskog parlamenta o potrebi napretka u Bosni i Hercegovini, odnosno u dijelu u kojem se u izvještaju pozdravlja preporuka Komisije, ali i spremnost Evropskog vijeća da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.


Poziva političke aktere u zemlji da pokažu predanost i poduzmu značajne korake prema članstvu u EU napredovanjem u osam koraka iz preporuke Komisije i značajnim unapređenjem 14 ključnih prioriteta i provedbom važnih reformi.

U izvještaju se također poziva na provedbu izbornih reformi u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala Ustavom zagarantovana načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, navodi se, uz ostalo, u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.