ĐORĐE VUČINIĆ ZA "AVAZ"

Najmlađi poslanik u historiji NSRS: To što sam mlad ne znači da imam manje odgovornosti, skrenut ću pažnju na Hercegovinu

Ovo nije prva politička borba Đorđa Vučinića, on je u prethodne dvije godine obnašao funkciju odbornika u Skupštini Grada Trebinje, a zbog čega je postao prepoznatljiv u Hercegovini

Đorđe Vučinić: Veliki je osjećaj odgovornosti. FACEBOOK

Piše: S. Spahić

30.11.2022

Đorđe Vučinić je najmlađi izabrani poslanik u historiji Narodne skupštine RS. On je na ovu funkciju došao sa 23 godine, kao još uvijek aktuelni student, tačnije apsolvent prava.

Ovaj mladi Trebinjac je dobio podršku 1.115 građana u izbornoj jedinici koja obuhvata područje istočne Hercegovine i dio istočne Bosne. Izabran je ispred stranke "Za pravdu i red-Lista Nebojše Vukanovića", koja je napravila značajan rezultat i postala parlamentarna, kako na nivou RS, tako i na nivou BiH. 

On je za portal "Avaza" otkrio kakav je osjećaj biti najmlađi poslanik, komentarisao je i konstituirajuću sjednicu Narodne skupštine, ali i šta će biti njegov glavni fokus u narednom periodu.

Obišao region

- Sa jedne strane je veoma zanimljiv osjećaj da budem izabrani kao najmlađi poslanik u historiji nečega, pogotovo nečega što je jedna velika institucija kao što je Narodna skupština RS, a na drugoj strani je veliki osjećaj odgovornosti, jer iako sam najmlađi to mi ne daje za pravo da imam manje odgovornosti u poslu koji obavljam u odnosu na ostale poslanike - kaže Vučinić za portal "Avaza".

Na konstituirajućoj sjednici Narodne skupštine RS Vučinić je obišao region na način na koji nije baš očekivao. Naime, predsjedavajuća Narodne skupštine RS Nataša Radulović je na toj sjednici u nekoliko navrata vrijeđala najmlađeg poslanika u ovom zakonodavnom tijelu.

- Jeste bilo neočekivano da na taj način dođem u centar pažnje, ali sam svakako planirao da diskutujem i diskutovao sam po više tačaka dnevnog reda i drago mi je da je prepoznat moj rad i nadam se da ću skrenuti pažnju ne samo na sebe, nego i na klub "Za pravdu i red" pred građanima. Tako da sve što budemo radili u budućnosti više će se propratiti, a građani svakako imaju svake dvije godine priliku da smjenjuju vlasti, a nadam se da će to ovoga puta uroditi plodom - poručio je Vučinić za "Avaz".

Nije prva politička borba

Ovo nije prva politička borba Đorđa Vučinića, on je u prethodne dvije godine obnašao funkciju odbornika u Skupštini Grada Trebinje, a zbog čega je postao prepoznatljiv u Hercegovini.

- Bio sam već dvije godine odbornik u Skupštini Grada Trebinja i mogu reći da je ovo na dosta višem nivou, da je i dosta više medijski propraćeno, ali svakako da mi je to iskustvo pomoglo da lakše nastupam u Narodnoj skupštini RS - pojašnjava Vučinić za "Avaz".

Otkrio je i šta će biti njegov glavni fokus u naredne četiri godine poslaničkog mandata.

- Glavni je fokus da se napokon vlasti u RS ne odnose na ovako ružan način prema Hercegovini, već da skrenemo fokus na probleme tog kraja koji je više nego zapostavljen - zaključio je Vučinić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.