KAZNA ZA TRGOVINU LJUDIMA

Iz Ambasade SAD pohvalili historijsku odluku Suda u TK: Ohrabrujemo sve bh. istražitelje, sudije i tužioce da traže pravdu za žrtve modernog ropstva

Pohvaljujemo tuzlanske tužioce i sudije što su procesuirali i osudili počinioce ovog gnusnog zločina, poručili su iz Američke ambasade

Marfi: Šestorki je izrečena kazna u ukupnom trajanju od 74 godine. Dejan Rakita / Pixsell - RTV Slon

Piše: H. J. I.

30.11.2022

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini su se oglasili nakon što je Sud u Tuzlanskom kantonu donijelo prvostepenu presudu za organizovanu trgovinu ljudima. 

Šestorki je izrečena kazna u ukupnom trajanju od 74 godine. Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine, Ibri Džiniću u trajanju od 16 godina, Halilu Salihoviću u trajanju od 15 godina, Berisi Džinić u trajanju od 11 godina, te za još dva člana grupe, Almira Muharemovića i Jasmina Mujakića, kazna zatvora u trajanju od po pet godina.

- Sjedinjene Američke Države pozdravljaju historijsku presudu Kantonalnog suda u Tuzli koji je izrekao značajne kazne trgovcima ljudima koji su hvatali djecu i manjine, tjerajući ih na prosjačenje, premlaćivanje i maltretiranje.

Pohvaljujemo tuzlanske tužioce i sudije što su procesuirali i osudili počinioce ovog gnusnog zločina.

Ohrabrujemo sve bh. istražitelje, tužioce i sudije da energično istražuju, procesuiraju i kažnjavaju trgovce ljudima i da neumorno traže pravdu za sve žrtve ovog modernog ropstva - poručili su iz Američke ambasade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.