16 DANA AKTIVIZMA

Kampanja protiv nasilja nad ženama: Tarik Filipović, Amel Tuka, Saša Magazinović i drugi poznati

Menadžerica Fondacije Merima Ejubović se zahvalila muškarcima koji su se odazvali poziv da daju doprinos u promociji ovih poruka, navodeći da se ovom kampanjom ističe potreba djelovanja svih aktera društva

Muškarci protiv nasilja nad ženama. Said Selmanović / Friedrich Ebert Stiftung

E. Ć.

30.11.2022

U Bosni i Hercegovini, kao i širom svijeta, brojnim svakodnevnim aktivnostima se obilježava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. 

Osim žena, u kampanji su angažirani muškarci, te brojne institucije, nevladine i međunarodne organizacije, ali i javne ličnosti iz različitih sfera djelovanja koji žele ukazati na problem rodno-zasnovanog nasilja. 

Među javnim ličnostima koji su se uključili u kampanju su Tarik Filipović, Amel Tuka, Mario Knezović, Ermin Sijamija i Saša Magazinović.

Prošle godine je pod okriljem Fondacije "Friedrich Ebert" pokrenuta društveno-odgovrna kampanja "Muškarci za rodnu ravnopravnost", u kojoj su učestvovali fudbaleri, muzičari, glumci i novinari, ove godine su okupljene domaće javne ličnosti u kampanji "Muškarci protiv nasilja nad ženama".

Menadžerica Fondacije Merima Ejubović se zahvalila muškarcima koji su se odazvali poziv da daju doprinos u promociji ovih poruka, navodeći da se ovom kampanjom ističe potreba djelovanja svih aktera društva, a naročito se naglašava važnost da muškarci aktivno budu uključeni u ovu borbu.

Nikola Vučić, konsultant njemačke fondacije, novinar i autor "Kritičke toksične muškosti" je istakao kako je značaj kampanje u tome što potiče muškarce, kao najčešće počinitelje agresije, da sagledaju svoju odgovornost i daju doprinos ka eliminaciji praksi nasilja i kulturi koja nasilje opravdava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.