TRAKAVICA

Od izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru još uvijek ništa: Crnolistaš Novalić se slikao pored bagera još 25. avgusta

Mostarski gradonačelnik uvjerava javnost da su radovi na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru počeli, ali da "možda većina ne razumije to da su pripremni radovi za jedan takav složen projekat vrlo zahtjevni"

Piše: M. Smajkić

30.11.2022

Lokacija gdje je planirana izgradnja bazena u  Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Gradskoj vijećnici u Mostaru sutra, 1. decembra će biti održana javna rasprava u vezi izmjena i dopuna Regulacionog plana "Južni logor".

Kao razlog za izmjene i dopune navedeno je to da je Regulacioni plan za to područje donesen 2001.godine te da je u proteklih dvije decenije vrlo mali dio Plana realiziran.

- Sada postoje konkretni zahtjevi potencijalnih investitora te se očekuju značajne investicije - stoji u odluci o pristupanju izmjena Plana.

Novalić i Kordić 25. avgusta najavili početak radova. Vlada FBiH

Uklanjanje 201 objekta

U Nacrtu ovog dokumenta koji je uradio Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara navedeno je da to područje obuhvata povrsinu od cca 29,35 ha.

Predmetnim planom predviđena je demolicija, odnosno, uklanjanje, čak, 201 objekta.

Navedeno je da je cilj izrade izmjena i dopuna Regulacionog plana kompletiranje ovog prostora sa zonama kolektivnih stambeno- poslovnih, kolektivnih stambenih, obrazovnih, zdravstvenih, poslovnih objekata, podzemnih garaža i sportskih objekata.

Među tim objektima je i olimpijski bazen u Mostaru. Bazena za koji je federalni premijer, Fadil Novalić još 25. avgusta ustvrdio da se počeo graditi. Bager uz kojeg se tada slikao Novalić bio je, ispostavilo se, u funkciji predizbornog dekora, a od tada do danas na tom lokalitetu nema traga radovima.

U septembru su, podsjetimo, iz Gradskog vijeća Mostara plasirali informaciju da se odvija faza demolicije i raščišćavanje terena. Sudeći prema tekstu izmjena Plana demolicija će otpočeti, tek, nakon usvajanja ovog dokumenta.

Međutim, i mostarski gradonačelnik uvjerava javnost da su radovi na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru počeli, ali da "možda većina ne razumije to da su pripremni radovi za jedan takav složen projekat vrlo zahtjevni".

Samo lišće promijenilo boju

- Prije dvadesetak dana su završeni istražni radovi. Naime, rađene su bušotine kako bi se vidio sastav tla, jer takva složena građevina zahtijeva takvu proceduru. Vi, koji pratite znate da je raspisan javni poziv za idejno rješenje tako da dinamika ide i jako puno i ubrzano radimo, ali to zahtijeva proceduru. Tako da je sa olimpijskim bazenom sve okej, on će se graditi, odnosno, gradi se, započeli smo. Onog momenta kada vidite dole građevinske radove, tada ćete biti zadovoljni. Do tada treba predradnje obaviti - rekao je Kordić jučer novinarima.

No, osim što je neophodno donijeti izmjene Regulacionog plana, zanimljivo je da za projekt izgradnje olimpijskog bazena ne postoji ni idejno rješenje.

Konkurs je na portalu javnih nabavki raspisan 2.novembra, a u kratkom opisu idejnog rješenja stoji: "Izrada idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja kompleksa "Olimpijski bazen u Mostaru" s namjerom da se obezbijede najbolja idejna rješenja, dodijele novčane nagrade za tri prvoplasirana te nakon pregovaračkog postupka dodijeli ugovor za izradu Glavnog projekta". Rok za dostavljanje prijava je do 5.decembra.

Naša ekipa je danas bila na lokaciji bazena u Južnom logoru. Od septembra kada smo posljednji put fotografirali lokaciju samo lišće na drveću je promijenilo boju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.