PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić: Osmorka i HDZ imat će većinu za formiranje vlasti, SDA ide u opoziciju

Kada je riječ o novom premijeru FBiH, Nikšić kaže da na nivou Osmorke postoji opredjeljenje da on bude na toj funkciji

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u Teleringu kod Mate Đakovića. Printscreen

A. Č.

1.12.2022

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je u Teleringu kod Mate Đakovića rekao da nije realno da vlast na nivou BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a i da Vijeće ministara BiH bez te dvije stranke ne bi mogao ništa da napravi ni u RS, ni u FBiH, a bila bi i dovedena u pitanje saradnja sa entitetskim vlastima.

On kaže da je cilj težnja ka zajedničkoj saradnji za dobro svih građana oba entiteta.

- Vlast se treba praviti s onima koji su na vlasti i na nivou RS zbog saradnje i zbog protočnosti. Vladu u RS vodit će SNSD i tu nema nikakve dileme. Dakle, Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, Radovan Višković je predsjednik Vlade. Dakle, šta ćemo sad? Napraviti Vladu u Federaciji koja će se gledati nišanom? E, ja nisam za to, već sam mišljenja da je bolje da ne pravimo Vladu u Federaciji ako nećemo zajedno sarađivati - rekao je Nikšić.

Nikšić: Cilj je težnja ka zajedničkoj saradnji za dobro svih građana oba entiteta. Printscreen

On je rekao da će u FBiH Osmorka i HDZ imati većinu za formiranje vlasti, čime se SDA šalje u opoziciju.

Nakon što je potpisan sporazum Osmorke sa HDZ-om, Nikšić je najavio razgovore i sa partnerima iz Republike Srpske sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum.

- Riješili smo parlamentarnu većinu i ljude koji će biti dio federalne vlast. Imamo većinu i u Federalnom Domu naroda, i u državnom. I Bakir Izetbegović ima pravo na mišljenje, ali sporazum koji smo potpisali vrijedi jer su ga potpisali ozbiljni ljudi koji žele da ga realiziraju. Imat ćemo apsolutnu većinu u Domu naroda, a imat ćemo i u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Izetbegović može imati 12 delegata jedino ako bude imao sreće u šeširu - rekao je Nikšić.

Kada je riječ o novom premijeru FBiH, Nikšić kaže da na nivou Osmorke postoji opredjeljenje da on bude na toj funkciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.